amea
Ο καιρός την 13/04/2024
Μέτρα υψόμετρο
Μόνιμοι κάτοικοι
Χμ² έκταση
Ο προορισμός των 4 εποχών

Το 2ο µεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το 6ο της Μεσογείου κρύβει εικόνες που δεν πάει ο νους! Η Εύβοια µε τις αµέτρητες οµορφιές, είναι ιδανικός προορισµός για κάθε εποχή του χρόνου, είναι γεµάτη γραφικά χωριά, εκπληκτικές παραλίες, βουνά, δάση, ποτάµια, θεµατικές περιηγήσεις, µοναστήρια και φιλόξενους κατοίκους. Πρόκειται για ένα από τα πιο όµορφα και ενδιαφέροντα νησιά της Ελλάδας αναφορικά µε τις φυσικές οµορφιές, την ιστορία, τον πολιτισµό αλλά
και τη λαογραφία.

Θάλασσα, θάλασσα και... θάλασσα!

Αν αγαπάτε τη θάλασσα, δεν θα βρείτε καλύτερο προορισµό από την Εύβοια! Η σχέση της Εύβοιας µε τη θάλασσα είναι σχέση ζωτικής σηµασίας! Οι επιλογές είναι αµέτρητες και για κάθε γούστο...εκπληκτικές παραλίες, γνωστές και άγνωστες, νησάκια, κρυστάλλινα νερά, παραθαλάσσια χωριά και οικισµοί και εκλεκτοί θαλασσινοί µεζέδες διπλα στο κύµα!

Η Εύβοια βρέχεται ανατολικά από το Αιγαίο πέλαγος και δυτικά από τον Ευβοϊκό Κόλπο... οπότε οι επιλογές για παραλία κάθε γούστου είναι πολλές! Κάντε ηλιοθεραπέια κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο, ξαπλώστε στις χρυσαφένιες αµµουδιές, απολαύστε τα κρυστάλλινα, γαλανά νερά του Αιγαίου, «χαθείτε» ανάµεσα σε πολύ κόσµο ή «αποµακρυνθείτε» µε την παρέα σας, κάντε θαλάσσια σπορ, εξερευνήστε µυστικούς ορµίσκους και ακτές µε βότσαλα. Οι επιλογές είναι τόσες πολλές όσες και οι πανέµορφες παραλίες που µπορεί να ανακαλύψει ο επισκέπτης. Μεταξύ των πολλών, η δηµοφιλής Χιλιαδού, η «κρυµµένη», καρτποσταλική Βύθουρη, η Πετάλη, η γνωστή παραλία της Δάφνης, η όµορφη Νησιώτισσα ή και εκείνη του Λιµνιώνα , η πανέµορφη παραλία Τσίλαρος που θυµίζει.. λίµνη, τα όµορφα Πολιτικά, ένας ακόµα γραφικός οικισµός µε µια υπέροχη παραλία, ιδανικός για οικογένεις και χαλάρωση... Κατευθυνθείτε νότια και συναντήστε τις παραλίες των Αγίων Αποστόλων, του Αγίου Δηµητρίου, του Κάλαµου, της Μουρτερής, της Κορασίδας και πολλές, πολλές ακόµα, ανάλογα τα γούστα και τη διάθεση! Αντιπροσωπευτικό δείγµα, µια ανάσα από τη Χαλκίδα, το παραλιακό τµήµα της Δροσιάς µε τη διάσηµη, κοσµοπολίτικη αµµώδη παραλία Αλυκές που έχει τεράστια έκταση και πολλά beach bars.

Εµπειρία αποτελεί µια επίσκεψη στο Εγγλεζονήσι (ή αλλιώς Κτυπονήσι), µια ακατοίκητη νησίδα απέναντι από την παραλία της Παναγίτσας στη Δροσιά που µοιάζει µε µικρό κοµµάτι πεσµένο από τον παράδεισο! Το νησάκι αυτό είναι καταπράσινο, γεµάτο πεύκα, έχει λόφους και φυσικά όµορφες αµµώδεις παραλίες. Επίσης είναι προορισµός για όσους αγαπούν το ψάρεµα αλλά και τις καταδύσεις 

Επισκεφτείτε τα ξακουστά Λιχαδονήσια (ή Λιχάδες), µε την εξωτική οµορφιά. Είναι µια συστάδα 7 µικρών νησίδων στο πιο βόρειο άκρο της Εύβοιας. Ξεχωρίζουν για τα καταγάλανα νερά τους και τις χρυσές αµµουδιές, ενώ εξίσου ενδιαφέρων είναι και ο βυθός τους. Εκεί, περίπου στα 10µ. βάθος βρίσκεται ένα ναυάγιο από το 1943, το οποίο µάλιστα αµυδρά διακρίνεται στο νερό αν βρεθείτε γύρω από το συγκεκριµένο σηµείο. 

Απέναντι από το γραφικό παραθαλάσσιο Μαρµάρι, βρίσκεται το σύµπλεγα των Πεταλιών. Ουσιαστικά πρόκειται για 10 µικρά νησάκια, στον νότιο Ευβοϊκό σαν κουκίδες στο χάρτη που µε φανταστικές παραλίες. Κρυστάλλινα, γαλάζια νερά, ιδανικά για υποβρύχιες εξερευνήσεις για τους λάτρεις του είδους, βραχώδεις ακτές, αµµώδεις παραλίες, πλούσια βλάστηση και µαγευτικοί κολπίσκοι, πολλοί από τους οποίους προσεγγίζονται µόνο µέσω θαλάσσης, συνθέτουν το τοπίο και δίνουν την ευκαιρία για µια αλλιώτικη καλοκαιρινή εµπειρία! 

Επισκεφτείτε τον παραθαλάσσιο οικισµό Χηλή (5χλµ. περίπου από την Κύµη). Στο ψαροχώρι αυτό θα αντικρίσετε µια µοναδική εικόνα που αποτυπώνει το µεγαλείο της φύσης, το Αιγαίο να απλώνεται στο βάθος, άλλοτε ήρεµο και άλλοτε φουρτουνιασµένο. Αν αποφασίσετε να κολυµπήσετε, θα κατεβείτε τα απότοµα σκαλιά που οδηγούν κατευθείαν στα βαθιά, κρυστάλλινα νερά του πελάγους. Ιδανικό περιβάλλον για τους λάτρεις της υποβρύχιας κατάδυσης και της εξερεύνησης του θαλάσσιου βυθού.

Αλλά και... βουνό!

Με την ίδια ευκολία που θα βρεθείτε δίπλα στην θάλασσα µε την ίδια ευκολία θα βρεθείτε και στο βουνό! Η Εύβοια µε έναν άψογο ισορροπηµένο τρόπο τα συνδυάζει µοναδικά!

Στην Κεντρική Εύβοια δεσπόζει επιβλητικό και το ψηλότερο βουνό της, η Δίρφυς. Μάλιστα λέγεται ότι κατά την αρχαιότητα στην κορυφή του βουνού ήταν χτισµένο το ιερό της Ήρας. Θα τα βρείτε εδώ κάποια από τα ωραιότερα χωριά της Εύβοιας, µεταξύ των οποίων και τα γνωστά «χωριά της Δίρφυς». Ένα road trip σε αυτά είναι πραγµατική εµπειρία... Ξεκινώντας από τους πρόποδες του επιβλητικού ορεινού όγκου θα συναντήσετε πολλά βυζαντινά µνηµεία ενώ η ευρύτερη περιοχή περιλαµβάνει πληθώρα επιλογών για τον επισκέπτη! Η πρόσβαση στα χωριά είναι εύκολη. Μεταξύ αυτών, πολύ γνωστό χωριό είναι η Στενή µε τα πλατάνια, τα τρεχούµενα νερά, το αισθητικό δάσος αλλά και τις φηµισµένες ταβέρνες της! Η Στενή ενδείκνυται για πεζοπορία σε πανέµορφα µονοπάτια. Η διαδροµή από τη Στενή µέχρι ένα ακόµα όµορφο χωριό της Εύβοιας, τους Στρόπωνες, είναι πραγµατικά µαγευτική, καθώς περικλείεται από πεύκα, πλατάνια, έλατα και γάργαρα τρεχούµενα νερά. Στους πρόποδες της Δίρφυς, θα συναντήσετε το φαράγγι της Αγάλης. 

Το όρος Τελέθριο µε την πλούσια χλωρίδα και την δυνατότητα πολλών δραστηριοτήτων είναι ένα παράδεισος µε πυκνά δάση γεµάτα πεύκα και βελανιδιές, ρεµατιές, φαράγγια, µονοπάτια και γραφικά χωριά.

Στη Νότια Εύβοια βορειοανατολικά της Όχης µπορείτε να κάνετε µια από τις οµορφότερες πεζοπορικές διαδροµές της Ελλάδας συνολικού µήκους περίπου 10 χλµ.! Που; Στο φαράγγι του Δηµοσάρη, που ξεκινάει από υψόµετρο 950 µέτρων στη θέση Πετροκάναλο και φτάνει µέχρι τον παραθαλάσιο οικισµό των Καλλιανών. Κατά µήκος της διαδροµής υπάρχουν δεκάδες όµορφοι οικισµοί και υπέροχα φυσικά τοπία γεµάτα πράσινο και τρεχούµενα νερά!

 

Πόλεις, χωριά, οικισµοί & αξιοθέατα

Η πρωτεύουσα και µεγαλύτερη πόλη της Εύβοιας, η Χαλκίδα βρίσκεται στο κέντρο της και είναι µια από τις πιο όµορφες πόλεις της Ελλάδας, χτισµένη στις δύο πλευρές του πορθµού του Ευρίπου µε το ένα µέρος της στη Στερεά Ελλάδα και το άλλο στην Εύβοια, φηµισµένη εντός και εκτός συνόρων, για το µοναδικό στον κόσµο φαινόµενο της παλίρροιας του Ευρίπου. Τα νερά κινούνται συνεχώς και αλλάζουν κατεύθυνση κάθε 6 ώρες προς τον Βόρειο και Νότιο Ευβοϊκό αντίστοιχα.

Εδώ θα κάνετε βόλτα στην πεζοδροµηµένη παραλία απ' όπου θα θαυµάσετε και το µαγευτικό φαινόµενο και θα δείτε το σήµα κατατεθέν της πόλης, τη συρταρωτή - κινητή γέφυρα που τη χωρίζει στα δύο. Αν µάλιστα βρεθείτε εκεί βράδυ, είναι πολύ πιθανό να τη δείτε να ανοίγει και να περνούν καράβια και ιστιοπλοϊκά.

Σηµαντικά αξιοθέατα επίσης της πόλης, είναι το παλιό ενετικό φρούριο του Καράµπαµπα (Κανήθου), το Κόκκινο Σπίτι, το Σπίτι µετα Αγάλµατα, το Λαογραφικό Μουσείο, το Νέο Μουσείο της Αρέθουσας και πολλά ακόµα. Αξίζει να βρεθεί κανείς στο «ιστορικό τρίγωνο» της Χαλκίδας, όπου σε µια γειτονιά δεσπόζουν ναοί από τις τρεις ανατολικές θρησκείες, το ξακουστό τζαµί του Εµίρ Ζαδέ, η Εβραϊκή συναγωγή  (η παλιότερη στην Ευρώπη µε συνεχή παρουσία 2.500 ετών) και φυσικά η Βασιλική του 13ου αιώνα της Αγίας Παρασκευής.

Η Χαλκίδα είναι ιδανικός προορισµός για εκδροµή για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, καφέ, ποτό, βουτιές και βόλτες. Ειδικά στο θέµα του φαγητού η πόλη ξεχωρίζει, καθώς φηµίζεται για τα ουζερί της µε τα εκλεκτά, ολόφρεσκα θαλασσινά. Εκτός από τη Χαλκίδα, για τα ουζερί είναι διάσηµες και οι κοντινές κωµοπόλεις, της Αρτάκης και της Λαµψάκου.

Νότια της Χαλκίδας σχεδόν σε 20 χλµ. βρίσκεται η Ερέτρια µια παραλιακή κωµόπολη, στη «µέση» του Ευβοϊκού κόλπου µε φόντο ένα καταπληκτικό τοπίο που συνδυάζει αρµονικά το βουνό µε τη θάλασσα. Κοντά της βρίσκεται και η επίσης παραλιακή γραφική κωµόπολη, η Αµάρυνθος µε τις ωραίες παραλίες. Τόσο στην Ερέτρια όσο και στην Αµάρυνθο θα απολαύσετε εκλεκτούς θαλασσινούς µεζέδες στις γραφικές παραλιακές ταβέρνες δίπλα στο κύµα! Σηµ. Σπουδαίας σηµασίας είναι το Αρχαιολογικό µουσείο  και το Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας. Στην Αµάρυνθο ξεχωρίζουν το λαογραφικό µουσείο, ο Ναός του Ευαγγελισµού της Θεοτόκου, όπως και η Ι.Μ. του Αγίου Νικολάου του 12ου αι. µέσα στο δάσος.

Όµορφος είναι επίσης ο οικισµός των Νέων Στύρων στον Κόλπο των Πεταλιών. Νοτιοανατολικά του οικισµού βρίσκεται το αρχαίο Κάστρο των Αρµένων στην κορυφή του όρους Κλιόσι µε απεριόριστη θέα, το οποίο κατά την αρχαιότητα είχε σπουδαία στρατηγική θέση. 

Η παραθαλάσσια Κάρυστος στη νότια Εύβοια συνδυάζει βουνό και θάλασσα και αποτελεί πολύ ζωηρό τουριστικό κέντρο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν  το Αρχαιολογικό µουσείο Καρύστου, η λαογραφική συλλογή του Χαρίλη Δεληγιώργη και της συζύγου του, το «Καρυστινό Σπίτι» 

στο κέντρο της πόλης που ζωντανεύει τον τρόπο ζωής, τα ήθη και τις παραδόσεις παλιότερων εποχών της περιοχής και το επιβλητικό Κάστρο Καστέλο Ρόσο (Castello Rosso) στους πρόποδες του βουνού  Όχη, που «κοιτάζει» τον Κόλπο της Καρύστου και αποκαλύπτει ιστορικά µυστικά στους περιηγητές του. Μόλις ένα τέταρτο (15') από την  Κάρυστο απέχει το όµορφο Μαρµάρι µε τις υπέροχες παραλίες! 

Η Κύµη είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Εύβοιας. Κάντε βόλτα στο χωριό και θαυµάστε τα παλιά αρχοντικά µε την ωραία αρχιτεκτονική. Επισκεφτείτε το σπίτι όπου γεννήθηκε και µεγάλωσε ο σπουδαίος, πρωτοπόρος γιατρός Γεώργιος Παπανικολάου, που εφηύρε το Τεστ Παπ και συνέβαλε ουσιαστικά στην παγκόσµια εξέλιξη της ιατρικής. Θα δείτε τον οικισµό της Αγίας Μαρίνας στον οποίο βρίσκεται και η όµορφη αµµώδης παραλία Σουτσίνι. Επισκεφτείτε επίσης, την περιοχή του Αγίου Γεωργίου και δείτε τις «άσπρες πλάκες», ένα πρωτότυπο θέαµα στα ρηχά της παραλίας.

Τα γραφικά χωριά της Κύµης µε το ανενεργό ηφαίστειο του Οξύλιθου να δεσπόζει στο υψηλότερο σηµείο της περιοχής, αποτελούν µια ακόµα όαση της Εύβοιας. Για τους φυσιολάτρες, το δάσος των Κοτυλαίων προσφέρεται για αθλήµατα βουνού µε θέα φυσικά το Αιγαίο. Λίγο παραπέρα, βρίσκεται η µεγαλύτερη πηγή της Εύβοιας, η Κολέθρα. Το χειµώνα µεταµορφώνεται σε µια πανέµορφη λίµνη µε έντονη βλάστηση που πραγµατικά αξίζει να επισκεφθείτε! Ο οικισµός της Επισκοπής, ένα επίσης πολύ όµορφο και γραφικό ψαροχώρι της Κύµης µε στενά σοκάκια και νησιωτική αύρα, γνωστό ως το χωριό των καπεταναίων. Πολύ όµορφο είναι και το χωριό Ζάρακες µε την ωραία παλιά αρχιτεκτονική και τα πέτρινα σπίτια αλλά και µια ονειρεµένη παραλία περίπου 4 χλµ. µακριά από τον οικισµό. Η περιοχή έχει γίνει ευρύτερα γνωστή για το περίφηµο «Μωβ Σπήλαιο». Ένα αριστούργηµα της φύσης, ένα ενάλιο σπήλαιο στους Ζάρακες προκαλεί θαυµασµό και εντύπωση. Είναι προσβάσιµο µόνο µέσω θαλάσσης. Το όνοµά του οφείλεται στα µωβ φύκια που φυτρώνουν στα βράχια του.

Ανάµεσα στα σηµαντικά αξιοθέατα σε πολύ κοντινή απόσταση από την Κύµη είναι σίγουρα η γυναικεία Μονή Σωτήρος που εκτός από θρησκευτικό ενδιαφέρον έχει και έντονο πολιτιστικό. Είναι χτισµένη, σε ένα ερηµικό περιβάλλον, 250µ. πάνω από τη θάλασσα. Λέγεται ότι ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα από µοναχούς του Αγίου Όρους. Στο κέντρο της Μονής δεσπόζει η Ι.Μ. Μεταµόρφωσης του Σωτήρος που χτίστηκε το 1643! Η Μονή διαθέτει µεγάλο πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο. Αν και στη µακραίωνη ιστορία της δοκιµάστηκε ιδιαίτερα, στέκει ακόµα επιβλητική και από το 1976 λειτουργεί ως γυναικεία.

Αµφιθεατρικά χτισµένη πάνω από τον απάνεµο βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, η Λίµνη είναι µια υπέροχη παραθαλάσσια πόλη µε θέα µαγευτική στο απέραντο γαλάζιο.  Συνδυάζει αρµονικά τη θάλασσα µε τα καταπράσινα τοπία - χαρακτηριστικό όλης της βόρειας Εύβοιας. Θα κάνετε βόλτα στα σοκάκια της, θα θαυµάσετε τα νεοκλασικά κτήρια, τα φωτεινά χρώµατα και τη νησιώτικη αύρα που αναδίδει..

Μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, λίγα χιλιόµετρα µακριά από τη Λίµνη δεσπόζει η ιστορική Μονή Αγίου Νικολάου γνωστή ως Μονή Γαλατάκη που είναι η παλαιότερη Μονή της Εύβοιας. Βρίσκεται σε υψόµετρο 200 µέτρων ατενίζοντας τον Ευβοϊκό Κόλπο και το όρος Κανδήλι. Επίσης, σε άριστη κατάσταση είναι ο αρχαίος ναός της Μονής µε τις υπέροχες τοιχογραφίες του που περατώθηκαν το 1567! 

Ιδιαίτερα αγαπητός τουριστικός προορισµός, το όµορφο χωριό της Αγίας Άννας που βρίσκεται σε υψόµετρο 300µ. στη βορειανατολική Εύβοια και προσελκύει πλήθος επισκεπτών. Πόλος έλξης είναι η µεγάλη και δηµοφιλής οµώνυµη αµµώδης παραλία µε τα κρυστάλλινα αιγαιοπελαγίτικα νερά. Ακόµα περισσότερο γνωστή έχει γίνει εδώ και χρόνια η παραλία λόγω του οργανωµένου κάµπινγκ που υπάρχει.

Το Αρτεµίσιο είναι ένα παραδοσιακό χωριό µε ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική αλλά και ένα πολύ ιστορικό µέρος όταν εδώ κατά τη διάρκεια των περσικών µαχών, οι Ελληνες έκλεισαν τα στενά όπου και έγινε η οµώνυµη ναυµαχία η οποία διεξήχθη παράλληλα µε τη Μάχη των Θερµοπυλών.

Κοντά στις όµορφες Ροβιές  βρίσκεται η Ιερά Μονή Οσίου Δαβίδ. Είναι ένα από τα πιο όµορφα και ιστορικά µοναστήρια της Εύβοιας µε πληθώρα πιστών από όλη την Ελλάδα να το επισκέπτεται. 

Από την άλλη, στο γραφικό Προκόπι βρίσκεται το εξίσου δηµοφιλές για τους πιστούς, Ιερό Προσκύνηµα Οσίου Ιωάννη Ρώσου [25] όπου φυλάσσεται το ιερό λείψανο του Οσίου µε τεράστιο αριθµό πιστών και επισκεπτών να συγκεντρώνεται καθηµερινά.

 

Ζήστε µια µοναδική εµπειρία!

Πασίγνωστα είναι τα περίφηµα λουτρά της Αιδηψού που σύµφωνα µε τη µυθολογία όταν η Αθηνά ζήτησε από τον  Ήφαιστο, να δηµιουργήσει θερµά νερά που να θεραπεύουν για να ξεκουράζεται µετά από κάθε άθλο ο Ηρακλής, ο  Ήφαιστος επέλεξε την Εύβοια. Ένας άλλος µύθος αναφέρει ότι η  Ήρα συµβούλευσε τον Δευκαλίωνα και την Πύρρα να λουστούν στα λουτρά της Αιδηψού προκειµένου να κάνουν γερά και πολλά παιδιά. Μετά από λίγο απέκτησαν τον γιο τους, τον Έλληνα, γενάρχη των Ελλήνων!

Στην Αιδηψό  βρίσκονται οι αρχαιότερες ιαµατικές πηγές µε τις αποδεδειγµένες θεραπευτικές τους ιδιότητες οι οποίες περικλείονται από ένα πανέµορφο καταπράσινο τοπίο που φτάνει µέχρι το µπλε της θάλασσας! Ξεχωριστή αναφορά αξίζει να γίνει στη θερµή ιαµατική πηγή των Ηλίων Αιδηψού. Ιαµατικά λουτρά έχει και το παραδοσιακό χωριό Γιάλτρα που είναι χτισµένο σε πλαγιά µε υπέροχη θέα και µια µεγάλη ακτογραµµή µε ωραίες παραλίες.

 

Μην χάσετε!

• Δείτε από κοντά τα φηµισµένα Δρακόσπιτα! Οι θρύλοι λένε ότι σε αυτά τα κτίσµατα ζούσαν οι «Δράκοι», που ήταν µυθικά πλάσµατα, από τους οποίους πήραν και την ονοµασία τους. Τα Δρακόσπιτα, βρίσκονται στα νότια του νησιού και συγκεκριµένα κοντά στα Στύρα, στην Κάρυστο και την κορυφή της Όχης, και είναι 23 ορθογώνια κτίσµατα φτιαγµένα από τεράστιες πλάκες των βουνών, που χρονολογούνται στον 5ο αι. π.Χ. Χιλιάδες χρόνια µετά, στέκουν επιβλητικά, παρόλο που δεν έχουν θεµέλια αλλά ούτε και συνδετικά υλικά µεταξύ τους! Στη θέασή τους και µόνο, προκαλούν δέος, το οποίο γίνεται εντονότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι µέχρι και σήµερα δεν είναι σαφής η χρονολόγησή τους αλλά κυρίως πώς και από ποιους φτιάχτηκαν και πώς τοποθετήθηκαν οι πλάκες!

• Τους καταρράκτες στο χωριό Δρυµώνα, είναι ένα µαγευτικό θέαµα!

• Το Απολιθωµένο δάσος της Κερασιάς. Ανάµεσα στην Αγία Άννα, τους Παπάδες και την Κερασιά βρίσκεται ένα φανταστικό µέρος, το Απολιθωµένο δάσος της Κερασιάς ένα από τα ελάχιστα απολιθωµένα δάση της Ευρώπης µε την ηλικία του να υπολογίζεται στα 20.000.000 χρόνια! Με µια βόλτα στα µονοπάτια του θα κάνετε ένα ταξίδι στην προϊστορία! Τα εντυπωσιακά ευρύµατα των παλαιοντολογικών ανασκαφών που έγιναν εδώ, τα φιλοξενεί το Μουσείο Απολιθωµένων Θηλαστικών στην Κερασιά.

 

Σκύρος

Η Σκύρος είναι το µεγαλύτερο και νοτιότερο νησί των βόρειων Σποράδων, ένας ιδανικός καλοκαιρινός αλλά και χειµερινός προορισµός, η «Ανεµόεσσα» της Στερεάς Ελλάδας! Μυθικό νησί µε µυθική οµορφιά, καθώς έχουν αφήσει πάνω του τα ίχνη τους ο Οδυσσέας, ο Θησέας, αλλά και ο θρυλικός Μπαρµπαρόσα! Το νησί το καλοκαίρι τραβάει τα βλέµµατα, µε τις φυσικές του οµορφιές, τις παραλίες, το ωραίο φαγητό, τις κοµψές επιλογές σε διαµονή, ειδικά σε εκείνους που αναζητούν ηρεµία και ξέγνοιαστες στιγµές στις διακοπές τους. Τον χειµώνα από την άλλη, δείχνει την άγρια οµορφιά του µε την πυκνή πευκοβλάστηση και τα ταραγµένα, από τους χειµωνιάτικους αέρηδες, νερά του. Η Σκύρος ξεχωρίζει γιατί συνδυάζει αρµονικά την οµορφιά των Κυκλάδων µε εκείνη των Σποράδων, καθώς το νότιο τµήµα της, είναι ορεινό και γραφικό ενώ το βόρειο είναι γεµάτο πράσινα τοπία που φτάνουν µέχρι τις παραλίες. Επισκεφτείτε τοποθεσίες όπως ο Γιαλός, το Αχήλι, τα Βράχια κ.ά., κάντε βόλτα στα γραφικά σοκάκια, κολυµπήστε σε όµορφες παραλίες και δείτε αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους, όπως το Κάστρο που βρίσκεται πάνω από τη Χώρα, που ήταν η αρχαία ακρόπολη και η έδρα του αρχαίου βασιλιά του νησιού Λυκοµήδη. Στη θέση Σπηλιά Ανδριώτη σύµφωνα µε τον µύθο ο Λυκοµήδης σκότωσε τον βασιλιά της Αθήνας, Θησέα.

 

Επιπλέον η Σκύρος παρουσιάζει σπουδαίο θρησκευτικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, καθώς θα συναντήσετε αρκετές βυζαντινές εκκλησίες, όπως αυτή του Αγίου Γεωργίου του Σκυριανού, του 10ου αι.

Επισκεφτείτε επίσης, το Μουσείο Μάνου Φαλτάιτς, ένα από τα πρώτα τοπικά ιστορικά - λαογραφικά µουσεία της Ελλάδας που δηµιουργήθηκε µε σκοπό τη διάσωση της σκυριανής παράδοσης και κληρονοµιάς και πλέον µετρά περισσότερες από 5 δεκαετίες παρουσίας στο νησί!

Πρωταγωνιστής του νησιού και τα µοναδικά στον κόσµο Σκυριανά αλογάκια! Μην χάσετε την ευκαιρία να τα συναντήσετε! Πρόκειται για µια αρχαία ελληνική µικρόσωµη φυλή αλόγων που µοιάζουν µε πόνυ και είναι από τις πιο σπάνιες στον κόσµο! 

Από τις πιο ζωντανές περιόδους στο νησί είναι και οι Απόκριες. Ξέφρενα γλέντια, χοροί, καρναβαλιστές και µοναδικά έθιµα όπως αυτό µε τον Γέρο και την Κορέλα! Ενδεχοµένως το έθιµο έχει διονυσιακές ρίζες και η προέλευσή του χάνεται στα βάθη του χρόνου ενώ το θέαµα είναι κάθε χρόνο εντυπωσιακό!

Μην φύγετε από τη Σκύρο χωρίς να δοκιµάσετε τη ξακουστή αστακοµακαρονάδα! Το νησί φηµίζεται για το πιάτο αυτό και καθόλου τυχαία!

Tips γαστρονομίας

Παραδοσιακά προϊόντα & τοπική κουζίνα

Η ευβοιώτικη κουζίνα είναι πλούσια και ενδιαφέρουσα, φηµίζεται δε για την απλότητά της, την ποικιλία, τις δυνατές γεύσεις και τις φρέσκες πρώτες ύλες. Σε όλους τους παραλιακούς οικισµούς θα απολαύσετε ό,τι πιο εκλεκτό βγάζει η θάλασσα, ολόφρεσκα ψάρια, τεράστια ποικιλία σε θαλασσινά αλλά και µεζέδες που θα συνοδεύσετε µε εκλεκτό ούζο ή τσίπουρο.

Διάσηµη είναι και η αστακοµακαρονάδα της Σκύρου. Από την άλλη θα βρείτε πάρα πολλές ταβέρνες µε κρεατικά, πίτες, ζυµωτό ψωµί, παραδοσιακές συνταγές και ντόπια κρασιά κυρίως σε ορεινά χωριά. Πρόκειται για έναν ευλογηµένο τόπο που συνδυάζει βουνό, θάλασσα, αµπέλια, κάµπους... Ξακουστά είναι τα αποξηραµένα σύκα της Κύµης όπως και τα αµυγδαλωτά της, το παστέλι Καρύστου, οι ελιές Ροβιών, τα µανιτάρια της Δίρφυς, οι χωριάτικες χυλοπίτες, ο τραχανάς αλλά και τα αρωµατικά βότανα, τα εκλεκτά µέλια, τα τυριά και τα κρέατα της νότιας Εύβοιας. Υπέροχα είναι και τα γλυκά ταψιού και τα γλυκά του κουταλιού. Ξεχωριστή αναφορά αξίζει στα εξαιρετικά κρασιά της Εύβοιας, πολλά από τα οποία έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα σύνορα του νοµού.