amea
Ο καιρός την 29/05/2024
Μέτρα υψόμετρο
Μόνιμοι κάτοικοι
Χμ² έκταση
Η ζωή στα ύψη!

Αυθεντικός τρόπος ζωής, τοπία που κόβουν την ανάσα, απεριόριστες φυσικές οµορφιές, ιστορικά και θρησκευτικά µνηµεία, πυκνά δάση, γραφικά χωριά, µοναδικές διαδροµές , πλούσια γαστρονοµία, φιλόξενοι άνθρωποι συνθέτουν µε λίγα λόγια την αυθεντική και άγρια Ευρυτανία. Επίσης, σε πολλά από τα χωριά της έχουν καταγραφεί κάποιες από τις πιο σηµαντικές ιστορικές στιγµές του τόπου, οι οποίες άφησαν ανεξίτηλα τα σηµάδια τους, όπως και οι χώροι που τις µνηµονεύουν.

Το Καρπενήσι, η γραφική πρωτεύουσα της Ευρυτανίας µε το υπέροχο αλπικό τοπίο, ένα ελατόδασος να απλώνεται µπροστά στα µάτια σας και µε το χιονισµένο Βελούχι να δεσπόζει πάνω από την πόλη, φωλιασµένο στις νοτιοδυτικές πλαγιές του, σε υψόµετρο 960µ. περιτριγυρισµένο από δάση και ψηλά βουνά, προσφέρει µια µοναδική εµπειρία περιήγησης, δράσης και περιπέτειας, ξεκούρασης και χαλάρωσης! Η πόλη χαρακτηρίζεται, όχι τυχαία, ως η «Ελβετία» της Ελλάδας, αλλά σε αντίθεση µε αυτή, το Καρπενήσι σε καµία περίπτωση δεν είναι µόνο χειµερινός προορισµός, καθώς κάθε εποχή του χρόνου οι φυσικές οµορφιές «προσαρµόζονται» και αναδεικνύονται, ενώ ανάλογα την εποχή δεν λείπουν διαφόρων ειδών δραστηριότητες.

Το γνωστό χιονοδροµικό κέντρο του Βελουχίου , το κοντινότερο σε πόλη χιονοδροµικό κέντρο σε όλη την Ελλάδα αφού βρίσκεται µόλις 10 χλµ. από το Καρπενήσι είναι εµπειρία για τους λάτρεις του σκι, και όχι µόνο! Σε υψόµετρο 2.315 µ. θα βρείτε 18 πίστες υψηλών προδιαγραφών µε κάθε βαθµό δυσκολίας αλλά και 4 ελεύθερες διαδροµές για όσους αναζητούν περισσότερη δράση και αδρεναλίνη. Η ιδανική, δηλαδή, χειµερινή εκδροµή! 

Το Καρπενήσι διαθέτει µεγάλα ξενοδοχεία, ζεστούς ξενώνες, καλό φαγητό και ένα πρόσφατα αναπλασµένο κέντρο που προκαλεί να το περπατήσεις. Η µαρµαρόστρωτη πλατεία Μάρκου Μπότσαρη, µε τα θεόρατα πλατάνια και τις πέτρινες κρήνες, είναι σηµείο αναφοράς στην πόλη όπως και ο ιστορικός ναός της Αγίας Τριάδας του 17ου αι. «Χαθείτε» στα στενά δροµάκια, θαυµάστε τα πετρόχτιστα σπίτια µε τα κεραµίδια, απολαύστε τον καφέ ή τον µεζέ σας σε ένα παραδοσιακό καφενείο ή ταβέρνα και γνωρίστε τους φιλόξενους κατοίκους. Ενδιαφέρον είνα το καινούριο Κέντρο Ιστορίας Πολιτισµού Ευρυτανίας, στην καρδιά της πόλης, που στεγάζεται σ' ένα πέτρινο εντυπωσιακό οίκηµα. Στις 6 αίθουσές του θα ανακαλύψετε τους θησαυρούς της Ευρυτανίας και θα έρθετε τετ α τετ µε την ιστορία και τον πολιτισµό όλης της περιοχής.

Ανακαλύψτε την αυθεντική ευρυτανική γη!

Το όµορφο Καρπενήσι, όµως µπορεί να γίνει η αφετηρία για εξόρµηση σε ολόκληρη την ευρυτανική γη, η οποία περιλαµβάνει πολλά όµορφα χωριά και γραφικούς οικισµούς που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την πρωτευουσα αλλά και σε απόσταση αναπνοής το ένα από το άλλο. Τα χωριά είναι γεµάτα αξιοθέατα, ιστορικά µνηµεία και απαράµιλλη φυσική οµορφιά.

Στην καρδιά της Στερεάς Ελλάδας, τα Άγραφα, η ορεινότερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας είναι µια περιοχή τόσο αυθεντική, σχεδόν ανέγγιχτη, που κερδίζει τον επισκέπτη από την πρώτη στιγµή µε την «καθαρότητα» του άγριου τοπίου. Τα δε τρεχούµενα νερά που θα δείτε σε αφθονία µοιάζουν µε κρυστάλλινα. Η φύση µε µαεστρία έφτιαξε αυτό τον τόπο µε σκοπό να µαγεύει όποιον τον αντικρίζει! Θα συναντήσετε αραδοσιακά χωριά και οικισµούς, θα δείτε τα βουνά που «κρύβουν» µύθους, θρύλους και ιστορία, ποτάµια και πηγές, γεφύρια, φαράγγια αλλά και ιστορικά, πολιτιστικά και εκκλησιαστικά αξιοθέατα, όπως κάστρα και ιστορικές εκκλησίες. Το σύνολο των οικισµών και της φύσης που αγκαλιάζει κάθε σηµείο των Αγράφων αποτυπώνει ένα άγριο αλλά αυθεντικό σκηνικό µε θέα που κόβει την ανάσα. Μεταξύ άλλων, να κάνετε βόλτα στο πέτρινο γεφύρι των Αγράφων, που πιθανολογείται ότι χτίστηκε τον 17ο αι. και βρίσκεται στους πρόποδες του χωριού Άγραφα. 

Το χωριό Κρέντης είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγµα της περιοχής αλλά και «η πύλη των Αγράφων». Γνωρίστε αυτό το παραδοσιακό, αυθεντικό χωριό, σε κοµβικό σηµείο, που θα αποτελέσει την αφετηρία σας προς το χωριό Άγραφα. Η διαδροµή είναι εκπληκτική και η πανοραµική θέα στην κοιλάδα του Αγραφιώτη ποταµού απλώς ασύγκριτη!

Επισκεφτείτε το ιστορικό Κεφαλόβρυσο, όπου εδώ το 1823 έλαβε χώρα η ιστορική οµώνυµη µάχη. Η νίκη των Ελλήνων επισκιάστηκε από το θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη.

Δείτε το Λαογραφικό Μουσείο του Μεγάλου Χωριού, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων, τη Δοµνίτσα, τον παλαιοχριστιανικό ναό του 5ου αιώνα Άγιο Λεωνίδη στο χωριό Κλαυσί, που ανασκαφές έφεραν στην επιφάνεια τµήµα του ψηφιδωτού δαπέδου.

Πηγαίνετε µέχρι τα Τσαγκαράλωνα, δίπλα από τα παραδοσιακό χωριό Φιδάκια... θα βρείτε µία µοναδική θέση θέας προς τη Λίµνη των Κρεµαστών. Επισκεφτείτε την ιστορική Παλιά Βίνιανη και «συναντήστε» ανάµεσα στα ερειπωµένα αλλά θαυµάσια, πετρόχτιστα σπίτια την ίδια την ιστορία, καθώς το χωριό είχε πολύ ενεργή συµµετοχή στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης ενώ υπήρξε πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας. Στο χωριό θα δείτε και το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης. 

Νοτιοδυτικά από το Καρπενήσι βρίσκεται η παραλία της Αγίας Βλαχέρνας. Εδώ η φύση έχει κάνει... µαγικά! Οι ψηλοί βράχοι περικλείουν την παραλία και την «αποµονώνουν», ενώ τα λευκά βότσαλά της την κάνουν τόσο διαφορετική από τις άλλες... Άλλωστε, είναι µπροστά στον Τρικεριώτη ποταµό µε τα πεντακάθαρα νερά! Δύσκολο να αντισταθεί κάποιος και να µην βουτήξει στα υπέροχα ποταµίσια νερά!

Λίγο έξω από το χωριό Ρόσκα, ανάµεσα σε αυτό και στα Δολιανά, βρίσκεται το περίφηµο φαράγγι Πάντα Βρέχει, σήµα-κατατεθέν της Ευρυτανίας και ένα µοναδικό αξιοθέατο που προσελκύει πληθώρα επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αναµφίβολα πρόκειται για ένα από τα οµορφότερα φαράγγια της χώρας και δικαίως έχει αποκτήσει αυτήν τη φήµη. Δεν είναι υπερβολή να πούµε ότι πρόκειται για ένα πραγµατικό θαύµα της φύσης. Σε κάποιο σηµείο του φαραγγιού, τα παγωµένα νερά που φτάνουν από το βουνό της Καλιακούδας και προσπαθούν να ενωθούν µε αυτά του Κρικεριώτη ποταµού, βρίσκουν διέξοδο από πηγές στις κορυφές του φαραγγιού, δηµιουργώντας έτσι καταρράκτες! Εξαιτίας, όµως, του µεγάλου ύψους η ροή του νερού δεν είναι συνεχής, µε αποτέλεσµα να πέφτει σε σταγόνες, σαν βροχή, σε ένα εντυπωσιακό φυσικό σκηνικό. Λόγω αυτού, άλλωστε, έχει πάρει και το οµολογουµένως περίεργο αλλά και πρωτότυπο όνοµά του. Σηµ.: Στο φαράγγι µπορείτε να φτάσετε µε αυτοκίνητο µέχρι ένα σηµείο και στη συνέχεια το προσεγγίζετε κάνοντας river trekking (πεζοπορία στο ποτάµι).

Εξαιρετικού ιστορικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος αλλά και εκπληκτικής φυσικής οµορφιάς είναι το χωριό Προυσός. Βρίσκεται σε υψόµετρο 900µ. και είναι ταυτισµένο µε το µοναστήρι του Προυσού που στέκει επιβλητικό, προκαλώντας θαυµασµό και δέος, µέσα σε µια βαθιά χαράδρα. Η Μονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας είναι τόπος προσκυνήµατος της ευρύτερης περιοχής µε χιλιάδες επισκέπτες να καταφτάνουν από κάθε σηµείο της Ελλάδας για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Μετά το µοναστήρι κάντε µια στάση στη θέση Κλειδί, για να βγάλετε µια φωτογραφία! Πρόκειται για ένα πολύ εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόµενο, καθώς στο συγκεκριµένο σηµείο ο δρόµος εισχωρεί πραγµατικά µέσα στον βράχο, µε αποτέλεσµα µια εντυπωσιακή και επιβλητική εικόνα.

 

Tips γαστρονομίας

Παραδοσιακά προϊόντα & τοπική κουζίνα

Πληθώρα γεύσεων και προϊόντων χαρακτηρίζει την περιοχή. Τον πρώτο λόγο έχει το νόστιµο µαλακό τυρί, το κατίκι, ο χειροποίητος τραχανάς, το διάσηµο προσιούτο, το εξαιρετικό µέλι, τα µούρα και τα κράνα, τα κάστανα και τα καρύδια αλλά και τα υπέροχα γλυκά του κουταλιού. Μην παραλείψετε να δοκιµάσετε πέστροφες, από ιχθυοκαλλιέργειες ή ... ποταµίσιες από τη λίµνη των Κρεµαστών και τον Κρικελλοπόταµο. Όπως και τα µανιτάρια που η γη της Ευρυτανίας «γεννά» σε αφθονία... Στο Μουσείο Μανιταριών Βουτύρου δε, εκτός από εκθέµατα και αγορές προϊόντων, θα παρακολουθήσετε και σεµινάρια. Φυσικά, δεν λείπουν ροφήµατα και αποστάγµατα: Τοπικό τσίπουρο και «Μούρο» (απόσταγµα από µαύρα µούρα που θυµίζει τσίπουρο), τσάι από το Βελούχι και πολλά αφεψήµατα ακόµα.

Σηµ.: Κάθε χρόνο πραγµατοποιούνται σε διάφορες περιοχές της Ευρυτανίας γιορτές γαστρονοµίας, όπως η Γιορτή Μανιταριού (κάθε Μάιο στο χωριό Κρίκελλο), η Γιορτή του Κάστανου (τέλη Οκτωβρίου στην Αγία Τριάδα) αλλά και η Γιορτή του Τσίπουρου (κάθε Νοέµβριο στο χωριό Δοµνίτσα).

Ταξιδιωτικοί Οδηγοί Ευρυτανίας