amea
Ο καιρός την 13/04/2024
Μέτρα υψόμετρο
Μόνιμοι κάτοικοι
Χμ² έκταση
Ο τόπος των αντιθέσεων

Ο «Οµφαλός της Γης»... οι παγκοσµίως γνωστοί Δελφοί βρίσκονται εδώ. Η Φωκίδα, πανέµορφη µέσα στις αντιθέσεις της διαθέτει πλήθος ιστορικών και αρχαιολογικών θησαυρών, προστατευόµενες περιοχές, παραδοσιακούς οικισµούς, βουνό και θάλασσα, σπάνια άγρια πανίδα και χλωρίδα. Από την Γκιώνα και τον Παρνασσό, φτάνει µέχρι τον Κορινθιακό Κόλπο. «Χαθείτε» στο µεγαλείο της αξεπέραστης αυτής ελληνικής γης και ακολουθείστε τα χνάρια της σπουδαίας ιστορίας της. Το επιβλητικό τοπίο συνδυαστικά µε τις προσεγµένες επιλογές σε φαγητό και διαµονή την καθιστούν must προορισµό.

 

Οι περίφηµοι Δελφοί

Οι ξακουστοί στα πέρατα του κόσµου, Δελφοί, το κέντρο του κόσµου, αποτελούν όλο το µεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας συµπυκνωµένο στο «κέντρο» του αρχαίου κόσµου! Εδώ, σύµφωνα µε τον µύθο, όταν ο Δίας ελευθέρωσε δυο αετούς, τον έναν από την ανατολή και τον άλλο από τη δύση, εκείνοι συναντήθηκαν πάνω από τους Δελφούς. Στους πρόποδες του Παρνασσού, κατά την αρχαιότητα λειτουργούσε το πιο φηµισµένο µαντείο της Ελλάδας µε τεράστια συµβολή στην εξέλιξη του πολιτισµού, το Μαντείο των Δελφών.  Μάλιστα ο µύθος λέει ότι ο Διόνυσος και όχι ο Απόλλωνας ήταν ο πρώτος που πήρε στην κατοχή του τον µαντικό τρίποδα, το κατεξοχήν σύµβολο του Μαντείου και από αυτόν τα διεκδίκησε έπειτα και τα πήρε Απόλλωνας.

Οι Δελφοί είναι µια εκτεταµένη ζώνη προστασίας που συµπεριλαµβάνει το εντυπωσιακό δελφικό τοπίο, τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, τους ελαιώνες  της Άµφισσας, τον Εθνικό Δρυµό Παρνασσού και πολλά ακόµα. Φυσικά, πρέπει να επισκεφτείτε τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, µνηµείο παγκόσµιας κληρονοµιάς της UNESCO, από τα πιο σηµαντικά και γνωστά πολιτιστικά και ιστορικά µνηµεία του κόσµου, που αποκαλύφθηκε από τις συστηµατικές ανασκαφές της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στα τέλη του 19ου αιώνα και προσελκύει τεράστιο πλήθος επισκεπτών. Οι Θησαυροί, το Ιερό του Απόλλωνα, η Θόλος της Αθηνάς Προναίας, το θέατρο αλλά και το στάδιο, η Κασταλία Πηγή είναι µόνο κάποια από όσα θα δείτε. Ολοκληρώστε την επίσκεψή σας στο µουσείο των Δελφών, που είναι ένα από τα πιο σηµαντικά της χώρας. Στις αίθουσές του θα δείτε σπουδαία ευρήµατα τεράστιας αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας, όπως ο Ηνίοχος και η Σφίγγα των Ναξίων.

 

Ανακαλύψτε τις οµορφιές της Φωκίδας!

Κάντε µια βόλτα στην πρωτεύουσα της Φωκίδας, την Άµφισσα που βρίσκεται ανάµεσα στον Παρνασσό και την Γκιώνα. Σηµείο αναφοράς ο περίφηµος ελαιώνας της, ένας από τους µεγαλύτερους του κόσµου µε πάνω από ένα εκατοµµύριο ελαιόδεντρα, προστατευόµενος από το δίκτυο Natura 2000 και ο αρχαιότερος στην Ελλάδα, ηλικίας 3.000 ετών! Στο κέντρο της πόλης δεσπόζει η Μητρόπολη, αφιερωµένη στον Ευαγγελισµό της Θεοτόκου που ξεχωρίζει για την βυζαντινή αρχιτεκτονική της αλλά και τον εσωτερικό διάκοσµο που αγιογραφήθηκε από τον γνωστό αγιογράφο Σπύρο Παπαλουκά. Επίσης σήµα κατατεθέν της Άµφισσας είναι το Κάστρο της, που ονοµάζεται και Κάστρο Σαλώνων µε σπουδαία ιστορία µέσα στους αιώνες που ξεκινά από την αρχαιότητα και φτάνει µέχρι την ελληνική επανάσταση του 1821, όπου το κάστρο και η ευρύτερη περιοχή, τα Σάλωνα έγιναν επίκεντρο της επανάστασης στη Ρούµελη. Ήταν το πρώτο κάστρο που έπεσε σε ελληνικά χέρια κατά την επανάσταση,  το Πάσχα του 1821, όταν ο οπλαρχηγός Πανουργιάς επικεφαλής των Ελλήνων αγωνιστών αποδεκάτισε την µεγάλη φρουρά των Τούρκων και επανέκτησε το κάστρο. Στην Άµφισσα σώζεται και το σπίτι του οπλαρχηγού το οποίο από το 2019 ονοµάζεται «Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης». 

Μια επίσκεψη αξίζει σίγουρα και το ιστορικό βυζαντινό µοναστήρι της Παναγίας Παντάνασσας του 15ου αιώνα που βρίσκεται σε ένα υπέροχο καταπράσινο τοπίο, στην ιστορική κωµόπολη της Γραβιάς η οποία έµεινε γνωστή στην ιστορία κυρίως για την µάχη και τη νίκη του Οδυσσέα Ανδρούτσου και των 120 αγωνιστών εναντίον των Τούρκων τον Μάιο του 1821 στο περίφηµο «Χάνι της Γραβιάς», όπου έγινε µια από τις πιο σηµαντικές µάχες για την εξέλιξη της ελληνικής επανάστασης. Στο κτήριο στεγάζεται επίσης, µουσείο αφιερωµένο στη µάχη και τη νίκη των Ελλήνων. 

Περπατήστε στην συνοικία Χάρµαινα [04] της Άµφισσας, είναι σίγουρα η πιο γραφική γειτονιά της µε ατµόσφαιρα θα σας συνεπάρει περπατώντας στα πέτρινα σοκάκια της. Στο παρελθόν ήταν δηµοφιλής για τα βυρσοδεψεία- γνωστά και ως Ταµπακαριά. Σήµερα λειτουργούν ελάχιστα από αυτά. Την περιοχή συνοδεύει εδώ και αιώνες ο θρύλος µε το λεγόµενο «Στοιχειό της Χαρµαινας». Ένα αφήγηµα που έχει διατηρηθεί από γενιά σε γενιά και εξιστορεί µια τραγική ιστορία αγάπης. Ο θρύλος αναβιώνει κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς.

Στον δυτικό Παρνασσό κοντά στη θέση Καλάνια, σε υψόµετρο1.260 µέτρων βρίσκεται το σπήλαιο Επτάστοµος. Το παράξενο όνοµά του προέκυψε από τα επτά βάραθρα που οδηγούν στο εσωτερικό του. Το µέγεθος και το βάθος του σπηλαίου δεν έχουν αποσαφηνιστεί µέχρι σήµερα. Η θερµοκρασία στο εσωτερικό του σπηλαίου είναι σταθερά πολύ χαµηλή από 0 ως 2 βαθµούς κελσίου, γεγονός που µε το πέρασµα των αιώνων κατέληξε και στην δηµιουργία σταλαγµίτων και σταλακτίτων. Είναι επισκέψιµο για όσους, τολµηρούς θέλουν να το εξερευνήσουν!

Στην καρδιά του Κρισσαίου Κόλπου βρίσκεται το Γαλαξίδι, µια γραφική παραθαλάσσια κωµόπολη µε νησιώτικο άρωµα, αρχοντική ατµόσφαιρα, αίσθηση άλλης εποχής και ένα από τα πιο παραδοσιακά ναυτικά χωριά. Πρόκειται για µια γαλαζοπράσινη γωνιά γης µόλις 30 χλµ. από την Άµφισσα. Περιπλανηθείτε στα δροµάκια της, δείτε τα επιβλητικά καπετανόσπιτα και κάντε βόλτα στα δύο φυσικά λιµάνια, αυτά της Αγοράς και του Χηρόλακα. Η θαλασσινή περαντζάδα τις νύχτες του καλοκαιριού, είναι µια ξεχωριστή εµπειρία. Επισκεφθείτε το Ναυτικό και Εθνολογικό Μουσείο για να δείτε σπουδαία εκθέµατα, χαθείτε µέσα στα καντούνια του και δοκιµάστε τις υπέροχες θαλασσινές νοστιµιές του. Σηµ. Στο Γαλαξίδι κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα γίνονται τα γνωστά «Αλευροµουτζουρώµατα». 

Στον Κορινθιακό κόλπο και ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο του, φωλιάζει η όµορφη Ιτέα. Κάντε βόλτα στο µεγάλο παραλιακό µέτωπο και απολαύστε καλό φαγητό, κυρίως θαλασσινά. Επισκεφτείτε, µεταξύ άλλων, τις παραλίες της δυτικής πλευράς, από τις οποίες ξεχωρίζει η βραβευµένη µε γαλάζια σηµαία παραλία Τροκαντερό. Εδώ θα απολαύσετε το µπάνιο σας και ηλιοθεραπεία που θα συνδυάσετε µε καφέ ή και εκλεκτό φαγητό δίπλα στο κύµα. Επίσης στη δυτική πλευρά θα βρείτε και την εξίσου γνωστή και βραβευµένη µε γαλάζια σηµαία παραλία Μαϊάµι µε φόντο ένα πανέµορφο τοπίο αλλά και πολλές ψαροταβέρνες που «συνωµοτούν» στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Αν ψάχνετε πιο ήσυχες παραλίες επισκεφτείτε τη Ναυσικά και την Ευαγγελίστρια. Αν πάλι είστε από τους τολµηρούς… µπορείτε να επισκεφθείτε τις βραχονησίδες στον κόλπο της Ιτέας (Κρισσαίος) που είχαν χρησιµοποιηθεί ως καταφύγια κατά τους λεγόµενους πρωτοβυζαντινούς αιώνες.

Τα αλπικά τοπία στα Βαρδούσια, η τεχνητή λίµνη Μόρνου στο Λιδορίκι, οι κεντηµένες ακτές στο Ευπάλιο και το νησιώτικο τοπίο και άρωµα του Τολοφώνα αλληλοσυµπληρώνουν την επιβλητική οµορφιά του τόπου. Εδώ θα έρθετε σε απόλυτη επαφή µε τη φύση και θα αποτυπώσετε στη µνήµη σας τις εντυπωσιακές εικόνες που έφτιαξε µε µαεστρία! Επισκεφτείτε το µικρό µεν, το µεγαλύτερο του Κορινθιακού κόλπου δε, και το µόνο κατοικηµένο µε λίγες δεκάδες ανθρώπους, νησάκι Τριζόνια, το οποίο απέχει µόλις 5 λεπτά από την ηπειρωτική χώρα!  Ήσυχο, µικρό και πολύχρωµο είναι ιδανικός προορισµός για καλοκαιρινή εκδροµή.

Μην χάσετε:

Το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας ή αλλιώς Vagonetto σε µικρή απόσταση από την Άµφισσα, νότια της Γραβιάς. Είναι το µοναδικό στην Ευρώπη θεµατικό πάρκο για εξώρυξη βωξίτη! Είναι επισκέψιµο ώστε το κοινό να µάθει την ιστορία της εξόρυξης του βωξίτη και να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο «ανεβαίνοντας» στο vagonetto, δηλαδή το τρενάκι που χρησιµοποιούσαν οι µεταλλωρύχοι, που θα τους ξεναγησει σε έναν άλλο διαφορετικό κόσµο!

 

Tips γαστρονομίας

Παραδοσιακά προϊόντα & τοπική κουζίνα 

Το νούµερο ένα προϊόν δεν είναι άλλο από τις φηµισµένες, εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης, ελιές της Άµφισσας. Αντίστοιχης υψηλής ποιότητας και γεύσης το ελαιόλαδο, φηµισµένα είναι τα κρεατικά αλλά και τα γαλακτοκοµικά προϊόντα από το Λιδορίκι και την Γκιώνα και οι θαλασσινοί θησαυροί στο Γαλαξίδι. Η περιοχή της Γκιώνας φηµίζεται για το τυρί, το κρέας και τις χειροποίητες πίτες. Η πόλη της Δεσφίνας έχει µεγάλη παράδοση στην παρασκευή παξιµαδιών. Η παραγωγή γαλακτοκοµικών είναι διαδεδοµένη στη Φωκίδα. Υπάρχουν πολλά τυροκοµεία στην περιοχή. Γνωστά πολύ είναι και το οψιµοτύρι όπως και η φέτα Λιδορικίου. Το οψιµοτύρι είναι ένα εξαιρετικό τυρί µε πικάντικη αλλά δροσερή γεύση,  που σερβίρεται όµως σχεδόν σε όλες τις ταβέρνες της περιοχής. Εκλεκτές είναι οι ψαροταβέρνες αλλά και τα εστιατόρια του Γαλαξιδίου και της Ιτέας, µε φρέσκα ψάρια και θαλασσινούς µεζέδες. Το γεύµα σας θα συνοδεύσουν εκλεκτά τοπικά κρασιά και τσίπουρα και θα το ολοκληρώσουν το ντόπιο γιαούρτι µε µέλι από έλατα. Γνωστό τοπικό γλυκό στο Γαλαξίδι είναι το ιδιαίτερο ρεβανή, το γλυκό αµύγδαλο αλλά και το ραβανάκι που µοιάζει µε το ραβανί.