amea
Ο καιρός την 29/05/2024
Μέτρα υψόμετρο
Μόνιμοι κάτοικοι
Χμ² έκταση
Ο τόπος των μύθων & της ιστορίας

Ο µύθος λέει ότι στην Φθιώτιδα γεννήθηκαν οι πρόγονοι των Ελλήνων, όταν ο Δευκαλίων και η Πύρρα, που είχαν το βασίλειο τους στην Φθία, την πόλη των Μυρµιδόνων, απέκτησαν τον γιο τους, Έλληνα, τον γενάρχη των Ελλήνων και δηµιούργησαν το νέο γένος των ανθρώπων. Εδώ ήταν ο τόπος των Αχαιών, της πρώτης ελληνικής φυλής, εδώ γεννήθηκε ο Αχιλλέας, εδώ πραγµατοποίησε τους άθλους του ο Ηρακλής και εδώ έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Εδώ, στην Φθιώτιδα, από τον µύθο µέχρι την ιστορία, οι διηγήσεις είναι αµέτρητες... 

Γεµάτη όµορφες εικόνες, παραµένει αυθεντική στο πέρασµα του χρόνου. Από τα όµορφα χωριά φωλιασµένα κάτω από τη σκιά των επιβλητικών ορεινών όγκων, αυτών της Οίτης, του Τυµφρηστού και της Όθρυος, µέχρι τις παραλίες και τον Μαλιακό κόλπο και από τον Σπερχειό ποταµό και τους υγροβιότοπους µέχρι τα καταπράσινα τοπία, γεµάτα έλατα και βελανιδιές και τη µαγευτική θέα, η Φθιώτιδα στο κέντρο της Ελλάδας, µε πρωτεύουσα τη µεγαλύτερη πόλη της, τη Λαµία, είναι ένας προορισµός για κάθε στιγµή και εποχή µε πληθώρα δραστηριοτήτων.

 

Η άµεση σύνδεση µε την ελληνική ιστορία!

Γεµάτη ιστορικά σηµεία και αξιοθέατα, όπως το µνηµείο του Αθανάσιου Διάκου σε ανάµνηση της ιστορικής µάχης που έγινε στην Αλαµάνα το 1821, οι φηµισµένες Θερµοπύλες, το άγαλµα του Λεωνίδα, η γέφυρα του Γοργοπόταµου, που ανατινάχτηκε κατά τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης στις 25 Νοεµβρίου του 1942, όλα θυµίζουν τη µακρά και περήφανη ιστορία των Ελλήνων.

Εδώ βρίσκονται οι ξακουστές στα πέρατα του κόσµου Θερµοπύλες, στην σκιά του όρους Καλλίδροµο, γνωστές στους αιώνες ως το στενό πέρασµα όπου το 480 π.Χ. ο βασιλιάς Λεωνίδας απάντησε «Μολών Λαβέ» στον βασιλιά των Περσών Ξέρξη όταν εκείνος ζήτησε την παράδοση των όπλων των Ελλήνων στο στενό των Θερµοπυλών και έγινε η µάχη µεταξύ ελληνικών και περσικών στρατευµάτων. Η µάχη αυτή έβαλε τον Λεωνίδα και τους 300 στο πάνθεον των αθανάτων και αποτελεί διαχρονικό κοµµάτι της παγκόσµιας ιστορίας και πηγή έµπνευσης.

Εδώ στέκει το µνηµείο του Λεωνίδα και των συµπολεµιστών του, ενώ στην περιοχή υπάρχει και το Κέντρο Ιστορικής Τεκµηρίωσης Θερµοπυλών, ένα καινοτόµο µουσείο µε ψηφιακή τεχνολογία.

 

Το βουνό των λουλουδιών...

Σε µια από τις κορυφές της Οίτης, ο µύθος λέει ότι κάηκε ο Ηρακλής στην προσπάθειά του να απαλλαγεί από τον δηλητηριασµένο χιτώνα που φορούσε, τον οποίο του είχε δώσει η γυναίκα του Δηιάνειρα. Ο Δίας τότε τον τύλιξε στα σύννεφα και τον ανέβασε στον Όλυµπο...

Η Οίτη, ανάµεσα στην Φθιώτιδα και τη Φωκίδα, γνωστή ως το «βουνό των λουλουδιών», είναι σήµα-κατατεθέν της περιοχής, ένα βουνό µοναδικής οµορφιάς µε εκτεταµένα ελατοδάση, σπάνια και εντυπωσιακά είδη φυτών, πλούσια πανίδα και πολλά τρεχούµενα νερά. Μέσα στα φαράγγια της απαντώνται συχνά κατατρράκτες όπως ο Κρεµαστός, που θεωρείται ο µεγαλύτερος της νότιας Ελλάδας. Αν και στη θέα του το βουνό µοιάζει δύσβατο, όταν κάποιος βρεθεί σε αυτό θα δει µια εντελώς διαφορετική εικόνα µε λιβάδια γεµάτα αγριολούλουδα. Για την προστασία της περιοχής έχει δηµιουργηθεί ο Εθνικός Δρυµός Οίτης [07] και υπάρχει καταφύγιο. Στις πλαγιές βρίσκονται κάποια από τα πιο σηµαντικά χωριά του τόπου όπως η Παύλιανη και η Υπάτη, από τα οποία πραγµατοποιούνται αναβάσεις προς τις κορυφές της Οίτης, ενώ γενικότερα η περιοχή προσφέρεται για άµεση επαφή µε τη φύση, ορειβατικές διαδροµές αλλά και ποδηλατικές. Από την Οίτη πηγάζουν οι ποταµοί, Μόρνος και Γοργοπόταµος.

Επισκεφτείτε την ιστορική Μονή Αγάθωνος. Ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα από τον µοναχό Αγάθωνα, από τον οποίο πήρε και το όνοµά της. Βρίσκεται πολύ κοντά στον Εθνικό Δρυµό της Οίτης, σε υψόµετρο 530µ., και φιλοξενεί πολύ σπουδαία κειµήλια, εικόνες, σκεύη και βιβλία µε τεράστια θρησκευτική, πολιτιστική και ιστορική αξία. Στον εξωτερικό προαύλιο χώρο της µονής έχει χτιστεί και λειτουργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Οίτης. Εκεί θα δείτε περιβαλλοντολογικά, παλαιοντολογικά, κλιµατολογικά και γεωλογικά εκθέµατα που αφορούν στον Εθνικό Δρυµό Οίτης, ενώ υπάρχει και βιβλιοθήκη-εργαστήριο µε σκοπό την έρευνα και την ανάπτυξη του µουσείου. Στον εξωτερικό χώρο του µουσείου υπάρχει ένας µοναδικός στην περιοχή µικρός βοτανικός κήπος µε τα πιο σηµαντικά είδη χλωρίδας της Οίτης.

Tip: Το καλοκαίρι µη χάσετε το ετήσιο Φεστιβάλ της Οίτης, το µεγαλύτερο της Φθιώτιδας, που αποτελεί µια αξέχαστη εµπειρία.

 

Τα µαγικά της φύσης!

Οι θερµές πηγές, από τις οποίες έχει πάρει το όνοµά του το πέρασµα των Θερµοπυλών, υπάρχουν ακόµα στις παρυφές του λόφου, σε δύσβατη περιοχή, όπου η πρόσβαση γινόταν από τις πύλες, την Ανατολική, τη Μεσαία και τη Δυτική. Σύµφωνα µε τη µυθολογία, ο Ήφαιστος, κατόπιν παρακλήσης της Αθηνάς, δηµιούργησε τις ιαµατικές πηγές ως δώρο στον Ηρακλή για να ανακτά τις δυνάµεις του µετά από κάθε άθλο. Αν βρεθείτε εκεί θα συναντήσετε νερά που η θερµοκρασία τους αγγίζει τους 40°C και θα νιώσετε µεγάλη ανακούφιση αν µείνετε κάτω από τα καυτά νερά του καταρράχτη, κάτι που δεν περιγράφεται µε λόγια.

Σηµείο αναφοράς είναι σίγουρα ο Σπερχειός, µήκους 80 χλµ., µε την περίφηµη κοιλάδα του και τους περισσότερους από 60 παραποτάµους! Το Δέλτα του Σπερχειού είναι περιοχή NATURA. Ο ποταµός πηγάζει από τις χαράδρες του Τυµφρηστού και κατευθύνεται ανατολικά εκβάλλοντας στον Μαλιακό Κόλπο. 

Φηµισµένοι είναι και οι υγροβιότοποι, όπως αυτός του Δέλτα του Σπερχειού, που είναι πολύ σηµαντικός και σχηµατίστηκε από τις προσχώσεις του ποταµού. Το µεγαλύτερο τµήµα της έκτασης που καταλαµβάνει είναι καλλιεργήσιµη γη (κυρίως ορυζοκαλλιέργειες), ενώ φιλοξενεί πλούσια ορνιθοπανίδα. Κοντά στο Δέλτα του Σπερχειού, σηµαντικός είναι επίσης ο υγροβιότοπος της Αγίας Παρασκευής.

Το χαµηλού υψόµετρου όρος Καλλίδροµο έχει µονοπάτια ιδανικά για πεζοπορία. Παράλληλα, στη βόρεια πλευρά του βρίσκεται το εξαιρετικής οµορφιάς οµώνυµο δάσος που το χαρακτηρίζουν η πυκνή βλάστηση και τα πεύκα. Στην περιήγησή σας θα δείτε πολλά τρεχούµενα νερά, ενώ στην κορυφή του υπάρχει και µια µικρή λίµνη. Το συνολικό τοπίο είναι απαράµιλλης φυσικής οµορφιάς. Βότανα, αρωµατικά φυτά, φαράγγια, ρεµατιές µε πλατάνια, λόφοι και χρώµατα που προσαρµόζονται στην εποχή συνθέτουν µαγευτικές εικόνες!

Μέσα στο πράσινο του Καλλίδροµου «κρύβεται» και το γραφικό χωριό της Μενδενίτσας που έχει εξαιρετική θέα. Εκτός, όµως, από την υπέροχη θέα εδώ δεσπόζει το µεσαιωνικό κάστρο, ένα από τα σπουδαιότερα και πιο καλοδιατηρηµένα, µε την πανοραµική θέα να χάνεται στο απέραντο µπλε της θάλασσας, ενώ µια επίσκεψη αξίζει και στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού.

Κάντε µια εκδροµή µέχρι το χωριό Κάτω Τιθορέα, το οποίο φηµίζεται για το οµώνυµο, µεγάλο σε έκταση Αισθητικό Δάσος του, που βρίσκεται στη νότια πλευρά του χωριού. Τα εκατοντάδες στρέµµατα του δάσους καλύπτονται από πλούσια βλάστηση, κυρίως βελανιδιές, κέδρα, έλατα αλλά και αυτοφυή δέντρα. Μέσα στο δάσος θα δείτε και τον έναν από τους δύο εναποµείναντες πύργους του αρχαίου τείχους της περιοχής.

 

Τα Ιαµατικά Λουτρά

Τα φηµισµένα Καµένα Βούρλα, που είναι χτισµένα ανάµεσα στο βουνό και τη θάλασσα, στο νοτιοανατολικό άκρο του Μαλιακού Κόλπου και στις πλαγιές του όρους Κνηµίς, αποτελούν ένα διαχρονικό τουριστικό θέρετρο από τη δεκαετία του 1960. Θα βρείτε όµορφες ακτές και καταπράσινο δάσος σε απόλυτη αρµονία, κοντινές παραλίες µε εύκολη πρόσβαση, γραφικά χωριά σε µικρή απόσταση, ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα, καταπληκτικά εστιατόρια και ενδιαφέρουσες προτάσεις για νυχτερινή διασκέδαση. Όσο για τις ιαµατικές πηγές τους, για τις οποίες ανέκαθεν φηµίζονταν, αποτελούν µυστικό οµορφιάς και ευεξίας!

Τα Καµένα Βούρλα, µε φόντο το πανέµορφο φυσικό τοπίο, προσφέρουν στον επισκέπτη πλήθος επιλογών. Εδώ µπορείτε να βρεθείτε σε ελάχιστο χρόνο από το βουνό στη θάλασσα! Η ανατολική πλευρά της περιοχής βρέχεται ολόκληρη από τον Μαλιακό Κόλπο και λίγο από τον Βόρειο Ευβοϊκό, µε αποτέλεσµα από πολλά χαµηλά σηµεία αλλά και από τους ορεινούς οικισµούς, χτισµένους στην πλειονότητά τους αµφιθεατρικά, η θέα να είναι µαγευτική και να χάνεται στο απέραντο γαλάζιο!

Σηµαντική και ενδιαφέρουσα είναι η γνωστή λουτρόπολη της Υπάτης µε τις ιαµατικές πηγές, αφιερωµένες στη θεά Αφροδίτη, καθώς κατά την αρχαιότητα χάριζαν τα θεϊκά δώρα της οµορφιάς και της υγείας. Αξιόλογα αξιοθέατα είναι το Βυζαντινό Μουσείο, το Μεσαιωνικό Κάστρο και το Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης που διαθέτει και πλανητάριο. 

Στην περιοχή υπάρχουν επίσης οι ιαµατικές πηγές Δρανίστας - Καϊτσας. Τα Λουτρά βρίσκονται σε ένα υπέροχο καταπράσινο φυσικό τοπίο έξω από τη Μακρυρράχη και πολύ κοντά στη Λίµνη Σµοκόβου.

Επίσης, τα ιαµατικά Λουτρά Άµπλα Παλαιοβράχας µε τις αποδεδειγµένες θεραπευτικές τους ιδιότητες, που αποτελούν το κόσµηµα του οµώνυµου χωριού, και είναι πόλος έλξης ντόπιων και επισκεπτών.

 

Πόλεις, χωριά, οικισµοί & αξιοθέατα!

Η πρωτεύουσα της Φθιώτιδας, η Λαµία, ισορροπεί ανάµεσα στο παρελθόν και το παρόν. Πρόκειται για µια σύγχρονη πόλη, µε τέσσερις πλατείες στο κέντρο της, σε πολύ µικρή απόσταση η µία από την άλλη, µε το πολύ γνωστό οµώνυµο Κάστρο της, ενώ φηµίζεται για τις εκλεκτές ταβέρνες της! Κάντε σίγουρα µια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο [18] και µετά µια βόλτα στον κατάφυτο λόφο του Αγίου Λουκά, καθώς η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη και βρίσκεται πολύ κοντά στην πλατεία Διάκου. Πιείτε τον καφέ σας εδώ απολαµβάνοντας παράλληλα τη µαγευτική θέα στην Οίτη, στην κοιλάδα του Σπερχειού και στον Μαλιακό Κόλπο.

Στον λόφο µέσα στο δασύλλιο θα δείτε και το εκκλησάκι του Αγίου Λουκά του 1910, που το αγκαλιάζει ένα πανέµορφο πράσινο τοπίο. Το µικρό αυτό εκκλησάκι έχει πολιτιστική και ιστορική αξία, πλην της θρησκευτικής, καθώς έχει άµεσα συνδεθεί µε ιστορικά γεγονότα, γι' αυτό και έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο µνηµείο από το Υπουργείο Πολιτισµού.

Σπουδαίες πόλεις της περιοχής είναι επίσης τα Καµένα Βούρλα, η Αταλάντη, η Ελάτεια, η Λάρυµνα, η Αµφίκλεια, η Τιθορέα, η Υπάτη, η Μακρακώµη, η Σπερχειάδα, το Πλατύστοµο και ο Δοµοκός. 

Ξεκινήστε µε αφετηρία την Ελάτεια ένα πολύ ενδιαφέρον οδοιπορικό στη Λοκρίδα. Η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει έντονο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι λαξευτοί τάφοι µε τα πλούσια κτερίσµατα, που έχουν ανακαλυφθεί στην Ελάτεια όπως και άλλα αρχαιολογικά ευρύµατα, έχουν δώσει πολύτιµα στοιχεία όχι µόνο για την ιστορία της περιοχής αλλά γενικότερα για τον µυκηναϊκό πολιτισµό και την πρώιµη εποχή του σιδήρου. Υπάρχουν επίσης διάσπαρτα δείγµατα από οικοδοµήµατα της αρχαίας οµώνυµης πόλης. 

Δείτε το Μεσαιωνικό Φράγκικο Κάστρο στον Δοµοκό µε την πανοραµική θέα. Στα δυτικά του κάστρου διατηρούνται ακόµα τµήµατα από τα Κυκλώπεια Τείχη του αρχαίου κάστρου. Στη Δυτική πλευρά του Δοµοκού θα βρείτε το κτήριο των Φράγκικων Λουτρών, τα οποία ανακατασκευάστηκαν από τους Οθωµανούς. Νότια από τον Δοµοκό, σε µόλις 11 χλµ., θα βρεθείτε στο ιστορικό χωριό Ξυνιάδα όπου βρίσκεται και η γνωστή Ι.Μ. Παναγίας Ελεούσης ή Φανερωµένης.

Σε κοµβικό σηµείο βρίσκεται η νεότερη κοινότητα, το Νέο Μοναστήρι, ο τελευταίος οικισµός της Φθιώτιδας. Εδώ υπάρχει η επισκέψιµη η Αρχαία Ακρόπολη Πρόερνας που έχει τεράστιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Η κατοίκηση της περιοχής, σύµφωνα µε τα ευρήµατα, ξεκινά από την Εποχή του Χαλκού!

Στον µικρό οικισµό του Θαυµακού θα δείτε από κοντά την τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική του 6ου αι., µε τον υπέροχο ψηφιδωτό διάκοσµο που ήρθε στο φως από αρχαιολογική σκαπάνη. Η εκκλησία έχει µεγάλο θρησκευτικό, ιστορικό αλλά και πολιτιστικό ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγµα της πρωτοβυζαντινής εποχής.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι το Μοναστήρι Αγίας Τριάδας Μελιταίας, χτισµένο σε υψόµετρο 800 µέτρων στην περιοχή της αρχαίας Μελιταίας.

Σπουδαίας σηµασίας και πολύ γνωστό είναι το γυναικείο µοναστήρι της Γεννήσεως της Θεοτόκου της Δαµάστας, σχεδόν 20 χλµ. µακριά από τη Λαµία, χτισµένο σε µια κατάφυτη ορεινή περιοχή µε εξαιρετική θέα. 

Πολύ κοντά στην κοινότητα Οµβριακής βρίσκεται η Ι.Μ. του Αγίου Αθανασίου, που χτίστηκε το 1565. Ιδιαίτερα αξιόλογες και ενδιαφέρουσες είναι οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του Καθολικού της.

Πίσω από το Κάστρο υπάρχει η πολύ όµορφη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, που, εκτός της θρησκευτικής της σηµασίας, ξεχωρίζει για το υπέροχο σηµείο όπου είναι χτισµένη, προσφέροντας πανοραµική θέα.

Στην όµορφη κωµόπολη Αταλάντη, χτισµένη στους πρόποδες του βουνού Ρόδα, θα δείτε την ιστορική κατακόµβη του Αγίου Αθανασίου, όπου στο βάθος της υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης, το εκκλησάκι του Οσίου Σεραφείµ µέσα στο δάσος, το µοναστήρι των Αγίων Αναργύρων του 17ου αι. , το ξωκλήσι του Αϊ-Γιάννη του Ρόδα, µε φόντο ένα καταπράσινο τοπίο κ.ά.

Κάντε βόλτα στα χωριά... Το ορεινό χωριό Κυρτώνη ή αλλιώς Κολάκα είναι χτισµένο στις πλαγιές του όρους Ρόδα, σε υψόµετρο περίπου 500 µέτρων. Στην περιοχή σώζεται το «Κάστρο της Κυρτώνης», στη θέση Πύργος, ενώ στο χωριό βρίσκεται και η πανάρχια βρύση «Καµίνι». Στην τοποθεσία «Καµινάκι» υπάρχει βράχος από τον οποίο αναβλύζει παγωµένο νερό µε ιαµατικές ιδιότητες.

Ο πανέµορφος γραφικός οικισµός Μέγας Πλάτανος, απέναντι από την Αταλάντη και χτισµένος πάνω σε λόφο, προσφέρει καταπληκτική θέα στον Κόλπο της Αταλάντης. Βορειοδυτικά του οικισµού βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος Παλαιόκαστρα.

Νότια της Αταλάντης, ανάµεσα σε ελαιώνες, θα δείτε το µικρό χωριό Κυπαρίσσι. Χτισµένο αµφιθεατρικά είναι το γραφικό χωριό Καλαπόδι µε υπέροχη θέα στον Παρνασσό! 

Η Μακρακώµη δεσπόζει στις πλαγιές της δυτικής Όθρυος, σε υψόµετρο 280µ., προσφέροντας υπέροχη θέα στον Σπερχειό πόταµο και στην όµορφη κοιλάδα του. Στη Μακρακώµη θα δείτε το Κάστρο πάνω στα βράχια, στη Χαράδρα του Νευρικού, αλλά και το Κάστρο της Λαΐνας στη νότια πλευρά της, όπως και το φηµισµένο Πλατανόδασος, σε κοντινή απόσταση από την κωµόπολη. Κάντε βόλτα στο χωριό Τυµφρηστός, χτισµένο στους πρόποδες του οµώνυµου όρους, σε υψόµετρο από 450µ. ως 900µ., και θαυµάστε τη µαγευτική θέα προς την κοιλάδα του Σπερχειού και στον Εθνικό Δρυµό της Οίτης.

Από τα αξιοθέατα επισκεφτείτε το µοναστήρι της Μεταµόρφωσης του Σωτήρος  του 11ου-12ου αι., που χάρη στο υψόµετρο στο οποίο είναι χτισµένο εξασφαλίζει εκπληκτική θέα στον Μαλιακό Κόλπο. Πολύ κοντά στο παραδοσιακό ορεινό χωριό Καρυά βρίσκεται το γνωστό µοναστήρι της Καρυάς, ανεκτίµητο ιστορικό µνηµείο. Αφού το χωριό Καρυά είναι τόσο κοντά, φεύγοντας, αξίζει σίγουρα να κάνετε µια στάση! Παραδοσιακό και ορεινό είναι ιδανικό για βόλτα αλλά και για να απολαύσετε τη µαγευτική θέα.

Στον οικισµό του Αχινού, ανατολικά της Στυλίδας, βρίσκεται το κάστρο-ακρόπολη µε οχυρωµατικό περίβολο, που χρονολογείται τον 4ο αιώνα π.Χ., ενώ φέρει και µεταγενέστερες προσθήκες. Επίσης, υπάρχουν και τα πυργόσπιτα, που δείχνουν ότι ο σηµερινός Αχινός έχει και πρόσφατη αξιόλογη ιστορία.

Ο οικισµός της Πελασγίας έχει µακραίωνη ιστορία, που «φανερώνεται» σε πολλά σηµεία της ευρύτερης περιοχής και έχει δώσει σηµαντικά στοιχεία. Τέτοια σηµεία είναι τα τµήµατα του τείχους από τον οχυρωµατικό περίβολο της αρχαίας πόλης που έχουν σωθεί όπως και το κάστρο του Ανδρώνα και η µυθική Άλος. Στον οικισµό βρίσκεται επίσης το Εκκλησιαστικό Μουσείο Πελασγίας, αποτέλεσµα ανασκαφών του 1979, καθώς τότε στον υπόγειο χώρο της εκκλησίας της Πελασγίας ανακαλύφθηκε ο προηγούµενος ναός των Αγίων Αποστόλων του 19ου αι. Ο ναός αναστηλώθηκε και µετατράπηκε σε µουσείο. Επίσης στο χωριό λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο Περίφηµη είναι και η ακτογραµµή της Φθιώτιδας. Κάντε road trip στα παραθαλάσσια χωριά για να απολαύσετε τη θάλασσα και ωραίο φαγητό – ο Κόλπος του Μαλιακού και οι νότιες παραλίες είναι ιδανικά για εκδροµή. Επισκεφτείτε τα χωριά Θεολόγος, Λιβανάτες, Αρκίτσα, Άγιος Κωνσταντίνος, Μώλος, Αγία Μαρίνα, Στυλίδα, Πελασγία, Γλύφα, κ.ά., το Αισθητικό Δάσος, το πάρκο αναψυχής και το Μουσείο Υδροκίνησης στην όµορφη ορεινή Παύλιανη και τόσα ακόµα.

Κάντε µια βόλτα µέχρι το επίνειο της Αταλάντης, µόλις 6 χλµ. απόσταση από τον κύριο οικισµό, που δεν είναι άλλο από την Σκάλα Αταλάντης. Σε άµεση επαφή µε τη θάλασσα και εκλεκτές επιλογές για ψαροφαγία, καφέ αλλά και ποτό, είναι ιδανική για εκδροµή. Επιπλέον εδώ θα βρείτε µία από τις µεγαλύτερες και οµορφότερες αµµώδεις παραλίες της Λοκρίδας. Γενικότερα η περιοχή ξεχωρίζει για τις παραλίες της, µε πολλές από αυτές να έχουν βραβευτεί µε γαλάζια σηµαία, ενδιαφέρουσα γεωµορφολογία αλλά και υπέροχες θαλασσινές (κυρίως) γεύσεις!

Ένας µικρός «παράδεισος» για όσους αναζητούν ηρεµία αλλά και για τους λάτρεις του υποβρύχιου ψαρέµατος είναι η Αρκίτσα µε τις υπέροχες αµµώδεις παραλίες µε τα κρυστάλλινα νερά.

Tip. Στην Αρκίτσα βρίσκεται ο «Καθρέπτης Αρκίτσας», ένα φαινόµενο παγκόσµιας γεωλογικής σηµασίας και κληρονοµιάς.

Όµορφες παραλίες της Αρκίτσας είναι η αµµώδης Σουβάλα, η βραβευµένη µε γαλάζια σηµαία Λιβριχιό, τα ατµοσφαιρικά Καλάµια αλλά και η παραλία Κέδρος επίσης από τις γνωστότερες της περιοχής. Στους Λιβανάτες, επίσης, θα βρείτε όµορφες ακρογιαλιές µε καθαρά νερά. 

Απολαύστε τη θάλασσα, τον ανοιχτό ορίζοντα και το υπέροχο ηλιοβασίλεµα από τον Θεολόγο, έναν όµορφο οικισµό µε οµώνυµη παραλία και αξιόλογο τουριστικό θέρετρο. 

Βρεθείτε στην παραθαλάσσια Στυλίδα, κάντε βόλτα στην παραλία της, απολαύστε περιποιηµένους µεζέδες, πιείτε τον καφέ και το ποτό σας κι αν µένει χρόνος, θαυµάστε τα φυσικά και πολιτιστικά αξιοθέατά της. Σηµ.: Σηµαντικό είναι το γεγονός ότι στη Στυλίδα δηµιουργήθηκε το πρώτο Κέντρο Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα προκειµένου να ελέγχεται και να διαφυλάσσεται το οικοσύστηµα Μαλιακού-Οίτης-Σπερχειού. 

Κάντε µια εκδροµή µέχρι το γραφικό, παραθαλάσσιο ψαροχώρι Αχλάδι µε την αµµώδη παραλία και το φυσικό λιµάνι. Εδώ βρίσκεται και το Ζακκέικο Αρχοντικό, ή αλλιώς «το σπίτι της Αβρακώµης», το οποίο διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Ξεχωριστή θέση έχουν οι όµορφες παραλίες της περιοχής όπως οι Ράχες και η Γλύφα. Οργανωµένες και µη, τα καλοκαίρια γεµίζουν από επισκέπτες, όπως και τα ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα. 

Tips γαστρονομίας

Παραδοσιακά προϊόντα & τοπική κουζίνα

Αυθεντική και ανεπιτήδευτη, η κουζίνα της Φθιώτιδας χαρακτηρίζεται από παραδοσιακές ελληνικές συνταγές µε έµφαση στο ποιοτικό, γευστικό, ντόπιο κρέας. Τα περισσότερα από αυτά τα πιάτα συνοδεύουν οι εξαιρετικές πατάτες από τις Λιβανάτες που συχνά τις φτιάχνουν µε φρέσκο βούτυρο, γιαούρτι και φέτα ή µε κατίκι Δοµοκού και φυσικά ζυµωτό ψωµί. Εξαιρετικές είναι οι χειροποίητες πίτες, φτιαγµένες από φρέσκα, ντόπια υλικά και τα παραδοσιακά ζυµαρικά. Το πιο φηµισµένο ίσως τοπικό προϊόν είναι το κατίκι Δοµοκού, λευκό, µαλακό τυρί µε λίγα λιπαρά. Συνοδεύστε το γεύµα σας µε εξαιρετικό κρασί, καθώς η περιοχή είναι γνωστή και για την οινοποιία της, όπως και για το αρωµατικό τσίπουρο. Φυσικά δεν θα µπορούσαν να λείπουν τα γλυκά από τα πλούσια τοπικά τραπέζια! Δοκιµάστε το δηµοφιλές γαλακτοµπούρεκο Λαµίας, τον µπακλαβά µε χειροποίητο φύλλο αλλά και τους υπέροχους κουραµπιέδες.