amea
Ο καιρός την 13/04/2024
Μέτρα υψόμετρο
Μόνιμοι κάτοικοι
Χμ² έκταση
Περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας

Αυθεντική & Φιλόξενη

Γεµάτη όµορφα, γραφικά χωριά, βουνό και θάλασσα, αξιοθέατα,
φυσικές οµορφιές, ιστορικά µνηµεία αλλά και µυθικούς ήρωες, η Βοιωτία βρίσκεται στο νότιο µέρος της Στερεάς Ελλάδας και εξασφαλίζει στον επισκέπτη µοναδικές εµπειρίες! 

Στη Βόρεια πλευρά της Βοιωτίας δεσπόζει επιβλητικός ο Παρνασσός , ένα από τα ψηλότερα βουνά της Ελλάδας µε τον Εθνικό Δρυµό του, που είναι από τους παλιότερους της χώρας και έχει σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Σύµφωνα µε τη µυθολογία, ο Παρνασσός ήταν αφιερωµένος στον Απόλλωνα και στις «Κωρυκειάδες Νύµφες». Ο Εθνικός Δρυµός του Παρνασσού έχει πυκνή βλάστηση, κυρίως έλατα αλλά και κέδρους, σπάνια ενδηµικά φυτά και φιλοξενεί πολλά άγρια ζώα και πουλιά. Ο επισκέπτης θα δει επίσης πανέµορφα φυσικά τοπία και αξιοθέατα όπως καταβόθρες και σπήλαια!

Ο Παρνασσός έχει γίνει δηµοφιλής σε όλη τη χώρα και για το Χιονοδροµικό του κέντρο, το µεγαλύτερο και πιο οργανωµένο της χώρας µε... 21 πίστες, 7 χιονοδροµικές διαδροµές, 5 συνδετικά µονοπάτια, 4πίστες για αρχάριους, συνολικού µήκους 34 χλµ. Αρχίστε την κατάβαση από τα 2260 µ. υψόµετρο και φτάστε έως τα 1640 µ.!

 

Εξερευνήστε τη βοιωτική γη!

 Η Βοιωτία είναι πόλος έλξης όχι µόνο κατά τους χειµερινούς µήνες, µε επίκεντρο την Αράχοβα και το χιονοδροµικό κέντρο θεωρείται ένας από τους πιο δηµοφιλείς προορισµούς της χώρας, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Άλλωστε σε ακτίνα λίγων χιλιοµέτρων οι επισκέπτες έχουν να επιλέξουν ανάµεσα σε βουνό, θάλασσα, γραφικά χωριά, περιπατητικές διαδροµές, γνωριµία µε τον τόπο, ιστορικά και πολιτιστικά µνηµεία και ότι άλλο επιθυµούν από δραστηριότητες βιωµατικές ή στη φύση αλλά και όµορφες οικογενειακές εµπειρίες!

Σαφώς, περίοπτη θέση κατέχει η Αράχοβα, το πιο διάσηµο και κοσµοπολιτικό χωριό όχι µόνο της Βοιωτίας αλλά της Ελλάδας, που βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασσού. Θα «χαθείτε» στα γραφικά σοκάκια της, θα φάτε στις φηµισµένες ταβέρνες αλλά και στα gourmet εστιατόριά της, θα πιείτε τον καφέ σας, θα απολαύσετε το ποτό σας και θα διασκεδάσετε στα στέκια της. 

Στη σκιά του Παρνασσού από τη µια και δίπλα στη θάλασσα από την άλλη, φωλιάζει ο γραφικός οικισµός της Αντίκυρας , µε πόλο έλξης την όµορφη παραλία του µε σειρά από καφετέριες και ψαροταβέρνες, ιδανικός προορισµός για εκδροµή, κυρίως το καλοκαίρι. Εδώ θα περπατήσετε κατά µήκος της παραλίας µε σήµα κατατεθέν τον Φάρο, θα δείτε την πανοραµική θέα αν ανηφορίσετε στον Προφήτη Ηλία και θα επισκεφτείτε τον διάσηµο, σε ντόπιους και επισκέπτες Άγιο Ισίδωρο µε την πανέµορφη οµώνυµη παραλία, µόλις 2χλµ. από τον κεντρικό οικισµό.

Μια επίσκεψη αξίζει σίγουρα η ιστορική, γραφική κωµόπολη Δίστοµο , που στο κέντρο της υπάρχει µνηµείο για τον 2ο παγκόσµιο πόλεµο και βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αράχοβα (15 χλµ.).

Με το αστικό τοπίο να τη χαρακτηρίζει και από την άλλη γεµάτη φυσικές οµορφιές και αξιοθέατα, η Λιβαδειά , η πρωτεύουσα της Βοιωτίας, που η ιστορία της ξεκινά από την αρχαιότητα, είναι µια πόλη χτισµένη ανάµεσα στον Παρνασσό και τον Ελικώνα σε υψόµετρο 160µ. Η βόλτα εδώ ξεκινάει από τις γειτονιές της πόλης µε την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, την επίσκεψη στο Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο, το Μουσείο Παλαιών Επαγγελµάτων αλλά και τον Πύργο του Ρολογιού, που χτίστηκε επί Φραγκοκρατίας και είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σηµεία της πόλης. Ανεβείτε στον λόφο του Προφήτη Ηλία να δείτε το οµώνυµο εκκλησάκι, το πανάρχαιο Κάστρο που ανακατασκευάστηκε από Βυζαντινούς και Φράγκους (είναι ένα από τα 4 καταλανικά κάστρα που υπάρχουν σήµερα στην Ελλάδα), αλλά και το Τροφώνιο Μαντείο στους πρόποδες του λόφου, ένα από τα πιο σηµαντικά της αρχαιότητας. Τέλος, κάντε µια βόλτα µέχρι το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήµ στη σπηλιά της Ζωοδόχου Πηγής.

Τα ορεινά χωριά, σε κοντινή σχετικά απόσταση από τη Λιβαδειά, είναι ιδανικοί προορισµοί για εκδροµή. Ένα από αυτά είναι το γραφικό Κυριάκι που βρίσκεται σε υψόµετρο 720 µέτρων στις δυτικές πλαγιές του ελατόφυτου Ελικώνα. Είναι από τα οµορφότερα ορεινά χωριά της Βοιωτικής γης. Κάντε µια βόλτα µέχρι  την Αρβανίτσα και ψάξτε από τώρα το πρόγραµµα για το καλύτερο µουσικό φεστιβάλ του καλοκαιριού. Αγοράστε και σκηνή...µουσική και κάµπινγκ στο βουνό, υπέροχη εµπειρία!

Αν ανεβείτε στον λόφο Παλιόκαστρο, η πανοραµική θέα θα σας µαγέψει!  Άλλο ένα ορεινό χωριό στις πλαγιές του Ελικώνα, πολύ κοντά στο Κυριάκι είναι η γραφική Αγία Άννα. Στο δρόµο ανάµεσα στα δύο αυτά χωριά βρίσκεται το Δάσος Αρβανίτσα, ένας χώρος δασικής αναψυχής και ένα πανέµορφο αλπικό τοπίο! Κάντε µια στάση! Συνεχίζοντας, αν έχετε χρόνο, µια όµορφη βόλτα είναι αυτή στους παραθαλάσσιους οικισµούς στις βόρειες ακτές του Κορινθιακού.

Στη Βοιωτία βρίσκεται µια από τις αρχαιότερες πόλεις όχι µόνο της Ελλάδας αλλά και του κόσµου, η Θήβα. Σύφωνα µε τον µύθο, η Θήβα χτίστηκε από τον Κάδµο, ήταν η γενέτειρα του Ηρακλή αλλά και η πατρίδα του Οιδίποδα όπως πολλών ακόµα ιστορικών αλλά και µυθικών προσώπων. Η Θήβα επίσης συνδυάζει βουνό και θάλασσα, καταπράσινα βουνά, τον Ελικώνα και τον Κιθαιρώνα, υπέροχες κοιλάδες, δάση, µονοπάτια στις πλαγιές των βουνών, «µυστικά» ακρογιάλια µια ανάσα από την πόλη , παραλιακούς πανάρχαιους οικισµούς µε κρυστάλλινα νερά, µια φυσική λίµνη την Υλίκη που συνθέτει ένα εντυπωσιακό, πανέµορφο τοπίο και αποτελεί παράλληλα έναν σπουδαίο υδροβιότοπο.

Το αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον φτάνει πολύ πίσω στους αιώνες. Τεράστιας αξίας είναι τα πολιτιστικά και αρχαιολογικά µνηµεία, όπως το Αρχαίο Θέτρο Καβιρείου, το Μυκηναϊκό ανάκτορο των Θηβών ή Καδµείον, η Κρήνη της Δίρκης που συνδέει τόσο τον µύθο της ίδρυσης της πόλης από τον Κάδµο αλλά και το µύθο της Δίρκης, συζύγου του βασιλιά της Θήβας Λύκου. Από τα σηµαντικότερα ιερά της αρχαίας Θήβας, είναι το ιερό του Ισµηνίου Απόλλωνος, στον οµώνυµο λόφο, ενώ αρχαιολογικό χώρο αποτελούν οι ξεκουστές Πλαταιές, γνωστές από τη µάχη των Πλαταιών 479π.χ. µεταξύ Ελλήνων και Περσών. Λόγω της τεράστιας αυτής αρχαιολογικής σηµασίας, δεν θα έλειπε από την πόλη ένα αντίστοιχο µουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, το οποίο µάλιστα είναι ανάµεσα στα σηµαντικότερα της Ελλάδας.

Φυσικά Αξιοθέατα

Ο ποταµός  Έρκυνα, σήµα κατατεθέν της πόλης, διατρέχει ολόκληρη τη Λιβαδειά και πήρε το όνοµα του, κατά τη µυθολογία από τη Νύµφη της οµώνυµης πηγής, Έρκυνα. Οι φηµισµένες πηγές της Κρύας τα νερά των οποίων προέρχονται από τον ποταµό, είναι µάλλον το πιο όµορφο σκηνικό της περιοχής. Ένα πανέµορφο τοπίο, το οποίο συνθέτουν τα τρεχούµενα νερά, τα πέτρινα γεφύρια, τα πλατάνια, οι νερόµυλοι και οι καταρράκτες. Κοντά στις πηγές βρίσκεται το Πέτρινο θέατρο της Κρύας.

Επισκεφτείτε ένα πραγµατικό επίγειο παράδεισο µε εντυπωσιακούς καταρράκτες, τους Καταρράκτες της Πέτρας [14]. Ονοµάζονται έτσι γιατί είναι σε κοντινή απόσταση από το χωριό Πέτρα, ένα χωριό µε υπέροχα πετρόχτιστα σπίτια, το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του Ελικώνα σε υψόµετρο 200 µέτρων, κοντά στην Αλίαρτο. Οι καταρράκτες είναι πραγµατικά ένας «φυσικός θησαυρός», µια πανέµορφη εικόνα που µοιάζει µε σκηνικό που βγήκε από παραµύθι. Το ύψος του καταρράκτη είναι περίπου 25 µέτρα, οι ψηλότεροι φυσικοί καταρράκτες της Ελλάδας, αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι καθώς πέφτουν τα νερά από τις πλαγιές του βουνού λιµνάζουν στα βράχια και από εκεί συνεχίζουν την ορµητική πορεία τους σχηµατίζοντας δυο µικρότερους καταρράκτες, δηµιουργώντας έτσι ένα απαράµιλλου κάλλους φυσικό τοπίο.

Ο Βοιωτικός Κηφισός είναι ο µεγαλύτερος ποταµός της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, διατρέχει την εύφορη κοιλάδα ανάµεσα στα όρη Καλλίδροµο και Παρνασσό. Ο Κηφισός αποτελεί και ένα από τα πιο ιδανικά µέρη στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη για WaterSki, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών και της µειωµένης έντασης των ανέµων που επικρατούν. 

Ένα από τα πιο σηµαντικά σηµεία της ευρύτερης περιοχής, καταπράσινο µε κρυστάλλινα νερά, είναι οι Πηγές των Χαρίτων [15,19] στον Ορχοµενό. Ο µύθος θέλει τις κόρες του Δία να γεννήθηκαν εδώ και κατά την αρχαιότητα να ήταν ο τόπος λατρείας για τις Τρεις Χάριτες, εξ ου και το όνοµα των πηγών. Στην Ακιδαλία πηγή, οι Χάριτες σύµφωνα µε τον µύθο έλουζαν την θεά Αφροδίτη, την αρωµάτιζαν και την έντυναν µε τον «αµβρόσιο πέπλο» που τον ύφαιναν οι ίδιες.

Κοντά στις πηγές, στη δυτική πλαγιά του Ακοντίου Όρους, στα γάργαρα νερά του Μέλανα ποταµού ο οποίος διαρρέει τον Ορχοµενό, κολυµπούν και µεγαλώνουν σε σταθερή θερµοκρασία, κοντά στους 14°C,  χειµώνα και καλοκαίρι οι ξακουστές πέστροφες Ορχοµενού. Ειδικά κάθε Σεπτέµβρη, έχουν την τιµητική τους κάθε πραγµατοποιείται η Γιορτή Πέστροφας.

Πολιτιστικά & αρχαιολογικά µνηµεία

Σε µια πλαγιά του όρους Ελικώνα, γνωστό και ως το «Βουνό των Μουσών», στο χωριό Στείρι είναι χτισµένη η Μονή Οσίου Λουκά , Μνηµείο Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της UNESCO ένα από τα πιο σηµαντικά µνηµεία τέχνης, αρχιτεκτονικής αλλά και ιστορίας, καθώς σε αυτή τη Μονή στις 27 Μαρτίου του 1821 κηρύχθηκε επίσηµα η έναρξη της επανάστασης στην Στερεά Ελλάδα.

Σηµαντικό µνηµείο της περιοχής είναι επίσης το Αρχαίο Θέατρο Ορχοµενού που χτίστηκε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της αρχαίας πόλης, η οποία είναι κοντά στο χωριό Λεβίδι, έχει ανασκαφεί και είναι επισκέψιµη. Ένα επίσης από τα πιο εντυπωσιακά αρχαιολογικά µνηµεία της περιοχής είναι ο µυκηναϊκός θολωτός τάφος, γνωστός ως τάφος του Μινύου, που υπολογίζεται ότι χτίστηκε την 2η χιλιετηρίδα π.Χ. και τον έφεραν στο φως οι ανασκαφές του Ερρίκου Σλήµαν στα 1881-1885. Η περιοχή έχει επίσης να αναδείξει και σπουδαίες εκκλησίες και µονές µε σηµανικότερο τον ναό της Παναγίας Σκριπούς χτισµένο τον 9ο αιώνα που είναι το αρχαιότερο βυζαντινό µνηµείο της Βοιωτίας.

Σπουδαίας σηµασίας είναι το Λαογραφικό Μουσείο Τανάγρας και η Νεκρόπολη της Τανάγρας. Τα νεκροταφεία της Τανάγρας έχουν µεγάλη ιστορική, αρχαιολογική αλλά και πολιτιστική σηµασία καθώς χρονολογούνται από τους αρχαϊκούς έως και τους πρώιµους ρωµαϊκούς χρόνους, µε αποτέλεσµα να έχουν δώσει πολύ σηµαντικές πληροφορίες και λαογραφικά στοιχεία για εκείνες τις εποχές. Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήµατα της περιοχής είναι οι ξακουστές «Ταναγραίες Κόρες» αρχαιοελληνικά έργα τέχνης µε γυναίκες σε όρθια ή καθιστή στάση που φτιάχνονταν τουλάχιστον από τον 5ο αι. π.Χ.από τους λεγόµενους κοροπλάστες στην Τανάγρα και χρησίµευαν ως ταφικά κτερίσµατα ή ως γούρια στον κάτοχό τους.

Μην χάσετε!

Εµπείρια είναι να βρεθείτε στη Θήβα «καλεσµένος» του βλάχικου γάµου, µια από τις πιο γνωστές λαογραφικές γιορτές! Πρόκειται για ένα πανάρχιο έθιµο µε ρίζες στη διονυσιακή λατρεία, που παρέµεινε στους αιώνες και αποτελεί πλέον έθιµο της Καθαράς Δευτέρας οπότε και γίνεται η «τελετή». Το έθιµο έχει καταχωρηθεί στο Εθνικό Ευρετήριο ΄Αυλης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς.

 

Tips γαστρονομίας

Παραδοσιακά προϊόντα & τοπική κουζίνα

Από τα εκλεκτά ντόπια κρέατα της Θήβας και της Λιβαδειάς, µέχρι την ξακουστή αραχοβίτικη φορµαέλα και τη µοναδική πέστροφα Ορχοµενού, η Βοιωτία είναι ο παράδεισος των γεύσεων! Υψηλή θέση επίσης στη βοιωτική κουζίνα κατέχουν οι διαφόρων ειδών σπιτικές, χειροποίητες πίτες. Δοκιµάστε (ή και πάρτε) φορµαέλα, το διάσηµο τυρί παρασκευασµένο από φρέσκο πρόβειο γάλα. Άξιο δοκιµής και το οψιµοτύρι που φτιάχνεται από πρόβειο γιαούρτι και είναι ένας τέλειος µεζές. Η περιοχή και ιδιαίτερα το Δίστοµο φηµίζεται επίσης για το τσίπουρο ενώ δεν λείπει και η παραγωγή εκλεκτών ντόπιων κρασιών. Απολαύστε το εξαιρετικό γλυκό καρυδάτο, τις υπέροχες λευκές µπουκίτσες από ντόπιο καρύδι. Θα βρείτε επίσης χειροποίητα ζυµαρικά όπως χυλοπίτες και τραχανά. Η περιοχή επίσης φηµίζεται για το µέλι, το εκλεκτό ελαιόλαδο, τα δηµητριακά και τα κηπευτικά.