amea

  Αιδηψός ● Εύβοια

  Κάτω από το όρος Τελέθριο, στη βόρεια Εύβοια βρίσκεται η Αιδηψός, πασίγνωστη για τις ιαματικές πηγές της, γνωστές από τη αρχαιότητα ακόμα αλλά και τη μυθολογία. Ο ιαματικός τουρισμός αποτέλεσε την πρώτη μορφή τουρισμού στον αρχαίο πολιτισμένο κόσμο χάρη στις ιαματικές πηγές της Αιδηψού, οι οποίες παραμένουν μέχρι σήμερα δημοφιλείς και προσελκύουν πληθώρα επισκεπτών όλο το χρόνο. Στα σπάνια σύστασης σε φυσικά άλατα νερά των πηγών θα αναζωογονηθείτε, θα καταπολεμήσετε το στρες, θα χαλαρώσετε και θα ανακουφιστείτε από παθήσεις. Ο φυσικός θησαυρός της διάσημης λουτρόπολης  περιλαμβάνει υδροθεραπευτήρια, σπα, λασπόλουτρα, κολύμπι και η ιαματική δύναμη των νερών υπόσχεται μοναδική αίσθηση υγείας, ευεξίας και ηρεμίας.

   

  Γιάλτρα ● Εύβοια

  Στη βορειοδυτική ακτή της Εύβοιας, στους πρόποδες του βουνού Ξεροσουβάλα θα συναντήσετε το χωριό Γιάλτρα με επίνειο του τα ομώνυμα λουτρά. 

  Δρανίτσας, Καϊτσας ● Φθιώτιδα

  Οι ιαματατικές πηγές Δρανίτσας - Καϊτσας γνωστές επίσης και ως Πηγές Καϊτσας λειτουργούν από το 1890 και βρίσκονται σε ένα υπέροχο καταπράσινο τοπίο. Σήμα κατατεθέν είναι το σύγχρονο υδροθεραπευτήριο που βρίσκεται κάτω από τη δροσερή σκιά των δέντρων.  Τα ψυχρά νερά των πηγών αναβλύζουν από ασβεστολιθικά πετρώματα και έχουν ιαματικές ιδιότητες. Μάλιστα η χρήση τους συνίσταται σε ασθενείς που πάσχουν από αρθροπάθειες και νευροπάθειες.

  Θερμοπύλες ● Φθιώτιδα

  Μόλις 15 χιλιόμετρα μακριά από τη Λαμία, οι Θερμοπύλες εκτός της ένδοξης και παγκοσμίου φήμης ιστορίας τους είναι γνωστές για τις ιαματικές τους πηγές που λειτουργούν από το 1935. Σύμφωνα με το μύθο, ο Ήφαιστος ζήτησε από την Αθηνά να τις φτιάξει για να ξεκουράζεται εκεί ο Ηρακλής μετά από κάθε άθλο. Όταν βρεθείτε θα διαπιστώσετε ότι οι θερμοκρασίες του νερού φθάνουν τους 40οC! Η ζέστη και η πτώση του νερού δημιουργούν μια αναζωογονητική αίσθηση ανακούφισης. Τα νερά των πηγών λειτουργούν επίσης θεραπευτικά για ρευματοπάθειες, νευροπάθειες αλλά και γυναικολογικές παθήσεις.

  Πηγές Καλλιδρόμου ● Φθιώτιδα

  Επίσης γνωστά από την αρχαιότητα αλλά και τη μυθολογία καθώς πιστεύεται πως ήταν δώρο της Αθηνάς στον Ηρακλή, τα λουτρά Καλλιδρόμου έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και συνίστανται για όσους πάσχουν από δερματοπάθειες και ρευματισμούς χωρίς φυσικά να αποκλείονται όσοι θέλουν να χαλαρώσουν και να αναζωογονηθούν κάνοντας μπάνιο στην πισίνα που σχηματίζουν τα θερμά των 33 οC νερά του  Καλλιδρόμου.

  Καμένα Βούρλα ● Φθιώτιδα

  Διαχρονικό τουριστικό θέρετρο από τη δεκαετία του 1960 που έγινε κυρίως γνωστό για τις ιαματικές πηγές του, των οποίων τα νερά "υπόσχονται" ομορφιά, ευεξία αλλά και θεραπεία. Τα Καμμένα Βούρλα χτισμένα ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα, στις πλαγιές του όρους Κνημίς (από του οποίου τους πρόποδες αναβλύζουν)φημίζονταν και εξακολουθούν, στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό για τον θεραπευτικό τουρισμό καθώς οι πηγές τους έγιναν γνωστές λόγω της σπάνιας σύστασης των νερών τους σε φυσικά μέταλλα, άλατα και ραδόνιο. Συνίστανται για διαφόρων ειδών παθήσεις και έχουν θερμοκρασία περίπου 35°C.

  Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε την ιαματική πηγή Αγίου Κωνσταντίνου Καµένων Βούρλων Μώλου που με θερμοκρασία 42°C και λόγω της σύστασης των νερών της είναι μια μεσόθερμη πηγή χλωριονατριούχα που ενδείκνυται για λουτροθεραπεία σε παθήσεις µυοσκελετικού και νευρικού συστήµατος αλλά και σε δερµατοπάθειες. Με φόντο ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, θα ανανεωθείτε, θα χαλαρώσετε και θα φροντίσετε τον εαυτό και την υγεία σας!

  Κονιαβίτη ● Φθιώτιδα

  Μόλις 1 χλμ. μακριά από τα Καμμένα Βούρλα, παράλληλα με την Εθνική οδό θα βρείτε  τα λουτρά Κονιαβίτη. Τα συγκεκριμένα λουτρά έχουν ελεύθερη πρόσβαση, αποτελούνται από θερμά νερά στους 33°C, δημιουργούν τρεις μικρές πισίνες και περιέχουν υδρόθειο, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για ρευματοπάθειες αλλά και παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.

  Λουτρά Καλλυντικών ● Φθιώτιδα

  Ανάμεσα στα Καμμένα Βούρλα και τους πρόποδες του βουνού Κνημίς βρίσκονται και τα λουτρά Καλλυντικών ή αλλιώς Λουτρά Αφροδίτης καθώς τα νερά περιέχουν κολλοειδές θείο και είναι ευεργετικά για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος! Αποτελούνται από δύο μικρές, εξωτερικές πισίνες και μία ακόμη που αναμειγνύει το θαλασσινό νερό με το ιαματικό. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη αλλά δεν υπάρχει οργανωμένη υποδομή. Εκτός από λαμπερό δέρμα ενδείκνυται για παθήσεις του μυοσκελετικού, νευρικού και κυκλοφορικού συστήματος.

  Παλαιοβράχας ● Φθιώτιδα

  Κοντά στην κοιλάδα του Σπερχειού, στους πρόποδες του όρους Γουλινά θα βρείτε το συγκρότημα «Άμπλας Ίαμα» μέσα στο οποίο υπάρχει η αναγνωρισμένη από τον ΕΟΤ ιαματική πηγή Παλαιοβράχας της οποίας τα νερά έχουν θερμοκρασίας 26,5°C. Η πηγή της Παλαιοβράχας συνίσταται για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως αυχενικό και  αρθριτικά και φυσικά για στιγμές χαλάρωσης και αναζωογόνησης κάνοντας λουτροθεραπεία. Πρόσφατα έγινε ανακαίνιση του ευρύτερου χώρου και πλέον εκτός των νερών της πηγές οι επισκέπτες βρίσκουν διαφόρων ειδών δραστηριότητες.

  Υπάτη ● Φθιώτιδα

  Μόλις 19 χλμ από τη Λαμιά, σε υψόμετρο 400 μέτρων στους πρόποδες του όρους Οίτη, βρίσκονται οι ιαματικές πηγές της γνωστής Λουτρόπολης της Υπάτης. Οι πηγές ήταν αφιερωμένες στη θεά Αφροδίτη για αυτό λέγεται ότι "χαρίζουν" τα θεϊκά δώρα της ομορφιάς και της υγείας. Τα νερά της πηγής είναι υπόθερμα ενώ η σύστασή τους τα καθιστά κατάλληλα για αντιμετώπιση παθήσεων μυοσκελετικού, νευρικού, κυκλοφορικού συστήματος αλλά και σε δερματοπάθειες. 

  Ιαµατικές πηγές Πλατύστοµου ● Φθιώτιδα

  Στον Δήμο Μακρακώμης, στο Πλατύστομο, 35 χιλιόμετρα από τη Λαμία, θα συναντήσετε δύο θερµοµεταλλικές πηγές (Πηγή Θερμή και Πηγή Κλούβιου) σε υψόμετρο 420 μέτρων. Αρχαιολογικές έρευνες απέδειξαν ότι χρησιμοποιούνταν ακόμα από τους αρχαίους Ρωμαίους. Τα ιαματικά νερά των πηγών έχουν την κατάλληλη σύσταση για να λειτουργούν θεραπευτικά.  Η πηγή της Θερμής ενδείκνυται για λουτροθεραπεία για μυοσκελετικές παθήσεις, παθήσεις του αναπνευστικού και νευρικού συστήματος, γυναικολογικές αλλά και για δερματοπάθειες. Αντίθετα τα νερά της πηγής Κλούβιου συνίσταται για παθήσεις του γαστρεντερικού και ουροποιητικού συστήματος μέσω ποσιθεραπείας.

  Ιαµατική πηγή Αρχανίου ● Φθιώτιδα

  Δίπλα στο Δήμο Μακρακώμης βρίσκεται η ιαµατική πηγή Αρχανίου. Τα νερά της πηγής είναι υπόθερµα, µεταλλικά και έντονα αλκαλικά γι αυτό και ενδείκνυνται για παθήσεις του µυοσκελετικού και νευρικού συστήµατος αλλά και δερµατοπάθειες. Μάλιστα τέτοιου είδους πηγές όπως αυτή του Αρχανίου υπάρχουν ακόμα 4 σε όλο τον κόσμο (2 στην Καλιφόρνια, μια στο Όρεγκον και μια στη Βοσνία), πρόκειται δηλαδή για 5 μοναδικές πηγές στον κόσμο των οποίων τα νερά προτείνονται ως θεραπευτικά.

  Ιαµατική πηγή Εκκάρας ● Φθιώτιδα

  Στο Δομοκό θα βρείτε την ιαματική πηγή της Εκκάρας. Όπως και τα νερά της πηγή Αρχανίου, είναι και αυτά υπόθερµα, µεταλλικά, έντονα αλκαλικά αλλά επιπλέον ελαφρώς υδροθειούχα. Τα ιαματικά νερά της πηγής συνίσταται για λουτροθεραπεία για παθήσεις του µυοσκελετικού και νευρικού συστήµατος, για γυναικολογικές παθήσεις και δερµατοπάθειες.

  Ιαµατικές πηγές Κίρρας ● Φωκίδα

  Λίγο μετά το παραθαλάσσιο χωριό Κίρρα, συνέχεια της παραλιακής Ιτέας, θα συναντήσετε την ομώνυμη δημόσια ιαματική πηγή από την οποία αναβλύζουν  υφάλµυρα καθαρτικά, σιδηρούχα νερά από τέσσερεις ιαµατικές πηγές που σχηµατίζουν ποταµό, ο οποίος χύνεται στη θάλασσα. Τα νερά της πηγής είναι ψυχρά, μεταλλικά, αλκαλικά και χλωριονατριούχα γι αυτό και θεραπευτικά ενδείκνυνται για παθήσεις του µυοσκελετικού, νευρικού και κυκλοφορικού συστήµατος.

  Επισκέψιμα Οινοποιεία

  ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

  Πολιτιστικές Διαδρομές & Περιβάλλον

  ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ