amea

  Δρόμοι Κρασιού του Ελικώνα ● Βοιωτία

  1) ΚΤΗΜΑ ΜΟΥΣΣΩΝ

  Το οινοποιείο βρίσκεται στην Άσκρη, στην είσοδο της Κοιλάδας των Μουσών, στο ίδιο σημείο από το 1946. Σήμερα, είναι μια σύγχρονη οινοποιητική μονάδα, η οποία περιλαμβάνει και έναν ειδικό χώρο υποδοχής για τους επισκέπτες, που μπορεί να φιλοξενήσει δοκιμές και άλλες εκδηλώσεις. Το οινοποιείο του Κτήματος Μουσών διαθέτει ανοξείδωτες δεξαμενές ελεγχόμενης ζύμωσης συνολικού όγκου 1000 τόνων, συστήματα εμφιάλωσης με δυνατότητα παραγωγής 4000 φιαλών/ώρα, καθώς και ένα προπιεστήριο προζυμωτικής εκχύλισης εν ψυχρώ χωρητικότητας 10 τόνων, το οποίο χρησιμοποιείται για την εξαγωγή περισσότερου χρώματος και καλύτερων αρωμάτων από τα σταφύλια.

  2) ΚΤΗΜΑ ΣΑΜΑΡΤΖΗ

  Η οικογένεια Σαμαρτζή διαθέτει και καλλιεργεί αμπελώνες στις κοινότητες Άσκρης (Κοιλάδα Μουσών) και Βαγίων, στις Νοτιοανατολικές πλαγιές του όρους Ελικώνα, στο νομό Βοιωτίας. Η καλλιέργεια των αμπελώνων μας γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον ακολουθώντας τις πλέον σύγχρονες μεθόδους της ορθής γεωργικής πρακτικής. Η φιλοσοφία μας είναι να παράγουμε υψηλής ποιότητας, μοναδικά και «εκφραστικά» κρασιά. Κάθε κρασί μας έχει την δική του ιδιαίτερη ταυτότητα και συνοψίζει την καλύτερη δυνατή έκφραση του χαρακτήρα του αμπελώνα και της ποικιλίας (ή των ποικιλιών) από τις οποίες παράγεται. Κύριος στόχος μας είναι η παραγωγή “terroir” οίνων κυρίως από Ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών με έντονο τον προσανατολισμό στην φιλοσοφία “ένα αμπελοτόπι – ένα κρασί”

  3) ΘΗΒΑΪΚΗ ΓΗ

  Η Θηβαϊκή γη δραστηριοποιείται στο χώρο του αμπελιού από το 1984 και του εμφιαλωμένου κρασιού από το 2004. Στις πλαγιές του βουνού Σφίγγα, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θήβα, ακριβώς έξω από το χωριό Βάγια, ο εξαιρετικά φροντισμένος αμπελώνας εξασφαλίζει άριστης ποιότητας σταφύλια για τα κρασιά της Θηβαϊκής γης. Στο μικρό αλλά σύγχρονο οινοποιείο της παράγονται κρασιά με πάθος για τελειότητα. Αποτέλεσμα, η γέννηση μιας γκάμας κρασιών που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα

  Δρόμοι Κρασιού της Ριτσώνας ● Βοιωτία

  1) ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΚΤΗΜΑ ΤΖΙΒΑΝΗ

  Τα βιολογικά κρασιά του κτήματος Τζιβάνη, παράγονται στους επικλινείς και χαμηλής στρεμματικής απόδοσης αμπελώνες της οικογένειας. Έχουν διακριθεί με πολλά βραβεία σε πολλούς  παγκόσμιους διαγωνισμούς κρασιού που συμμετείχαν, άξιοι πρεσβευτές του Επώνυμου καλού Ελληνικού κρασιού. 

  2) ΚΤΗΜΑ ΠΕΤΡΗΕΣΣΑ

  Σε απόσταση 1.500 περίπου μέτρων από το ιερό της Αυλιδείας Αρτέμιδος, στα όρια του οικισμού Βαθέως, ανάμεσα σε ελιές και κυπαρίσσια, βρίσκεται το άρτια εξοπλισμένο οινοποιείο μας με δυνατότητα οινοποίησης 220.000 φιαλών λευκού και κόκκινου κρασιού.Στην γκάμα μας θα βρείτε φίνα λευκά μονοποικιλιακά και μη κρασιά, ξηρά και ημίξηρα, καθώς και βελούδια κόκκινα παλαίωσης.

  Δρόμοι Κρασιού της Διρφής ● Εύβοια

  1 )ΚΤΗΜΑ ΑΒΑΝΤΙΣ

  ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΑΒΑΝΤΙΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ 4ΧΛΜ. ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΥΤΙΚΑΣ Ή ΑΜΠΕΛΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ.

  Διαθέτει υπερσύγχρονα μηχανήματα οινοποίησης με σύγχρονη παραλαβή σταφυλιών, πνευματικό πιεστήριο κλειστού τύπου ψυχόμενο για την διευκόλυνση της κρυοεκχύλισης, χώρο γλευκοποίησης και ζύμωσης με ανοξείδωτες δεξαμενές και οινοποιητές με ενσωματωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης και την crème a la crème των οινοποιητών, τον Γανυμήδη


  2) LYKOS WINERY

   80 χλµ από την Αθήνα διασχίζοντας την αµπελουργική ζώνη του Ληλάντιου Πεδίου, σας καλωσορίζει η οινοποιία Λύκου στον Μαλακώντα Ερέτριας της Εύβοιας. Δηµιουργοί τρίτης γενιάς σήµερα, µε σεβασµό στην οινική µας παράδοση και αξιοποίηση της τεχνολογίας αιχµής, συνεχίζουµε το όραµα της οικογένειας, συµβάλλοντας στη συνεχή αναβάθµιση του Ευβοϊκού αµπελώνα. Η ξενάγηση στο επισκέψιµο οινοποιείο µας, στην αίθουσα γλευκοποίησης, στις υπόγειες κάβες µε τα δρύινα βαρέλια και στο χώρο της γευσιγνωσίας, αποτελεί µια µοναδική εµπειρία σε συνδυασµό µε τις γευστικές προτάσεις του οµώνυµου εστιατορίου. 

  Δρόμοι Κρασιού του Τελέθριου ● Εύβοια

  1) VRINIOTIS WINERY

  Το οινοποιείο μας βρίσκεται στη Βόρεια Εύβοια, στο χωριό Γιάλτρα, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Αιδηψό και είναι ανοιχτό για επισκέψεις όλες τις ημέρες του έτους και η θέα που προσφέρει είναι συγκλονιστική. Η ξενάγηση ακολουθεί μια μοναδική διαδρομή μέσα στον αμπελώνα, στο παλαιό πατητήρι, στους χώρους του οινοποιείου, στην υπόγεια κάβα των ξύλινων βαρελιών και καταλήγει στο χώρο γευσιγνωσίας, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει και να προμηθευτεί τα κρασιά μας.

  2) ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΟΥΤΣΟΓΙΩΡΓΑΚΗ

  Η περιοχή μας αναφέρεται από τον ΄Ομηρο ως Πολυστάφυλλος Ιστιαία, που σημαίνει ότι η αμπελοκαλλιέργεια από των αρχαιοτάτων χρόνων ήταν η κύρια απασχόληση των κατοίκων και αυτή δεν είναι η μόνη επιβεβαίωση των ανωτέρω. Στα περισσότερα αρχαία νομίσματα της Ιστιαίας που έχουν βρεθεί σε ανασκαφές, απεικονίζεται ο θεός Διόνυσος και στην πίσω όψη το σταφύλι.

  Τα κρασιά μας οινοποιούνται από σταφύλια αποκλειστικά δικής μας παραγωγής από τους ιδιόκτητους αμπελώνες μας έκτασης 70 στρεμμάτων. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε τον έλεγχο από την πρώτη ύλη μέχρι το τελικό στάδιο της εμφιάλωσης. Καλλιεργούμε γηγενείς ποικιλίες της Βορείου Ευβοίας που έτειναν να εξαφανισθούν από τον αμπελογραφικό χάρτη και με επίμονες προσπάθειες που ξεκίνησαν πριν από το 1989, τις αναβιώσαμε και το θεωρούμε τιμή μας που με τις προσπάθειές μας αναγνωρίστηκε ο ποιοτικός πλούτος αυτών των ποικιλιών.

  Δρόιμοι Κρασιού της Κοιλάδας Αταλάντης ● Φθιώτιδα

  1)ΚΤΗΜΑΤΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ Α.Ε.

  ο Κτήμα Χατζημιχάλη είναι ένα οικογενειακά διοικούμενο οινοποιείο που βρίσκεται στην Κοιλάδα Αταλάντης, στην Κεντρική Ελλάδα. Στον τόπο αυτό δημιουργήσαμε ένα μοναδικό αμπελουργικό μωσαϊκό με 2200 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, όπου καλλιεργούνται διεθνείς και Ελληνικές ποικιλίες. Η αυστηρή εφαρμογή των κατάλληλων μεθόδων αμπελοκαλλιέργειας μας εξασφαλίζει σε κάθε σοδειά εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη.

  2) ΚΤΗΜΑ ΠΑΠΟΥΤΣΗ

  Το Οινοποιείο βρίσκεται στο 2ο χλμ της επαρχιακής οδού Αταλάντης – Λιβανατών, σε ένα μικρό αμπελοτεμάχιο με Μerlot και Μαλαγουζιά. Είναι δυναμικότητας 30 τόννων με χώρους παραλαβής, οινοποίησης και αποθήκευσης των οίνων. Είναι Επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης. Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει και να γνωρίσει το αμπέλι, να ενημερωθεί για τις πρακτικές οινοποίησης που εφαρμόζονται, να συμμετέχει σε γευσιγνωσία και να προμηθευτεί οίνους σε τιμές χονδρικής.

  Δρόμοι Κρασιού του Αχινού Στυλίδας ● Φθιώτιδα

  1) LA TOUR MELAS

  Το πανέμορφο οινοποιείο του Κύρου Μελά είναι σαφώς εμπνευσμένο από γαλλικά κτήματα, όπως ακριβώς και τα κρασιά του. Άλλωστε, αυτό το εγχείρημα ξεκίνησε από ένα στοίχημα του κοσμοπολίτη ιδιοκτήτη: θα μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα ένα καλό Μπορντό; Και εγένετο το La Tour Melas, ένα εξαιρετικό κρασί στα πρότυπα του Μπορντό (Merlot και Cabernet Franc), μικρής παραγωγής.

  Δρόμοι Κρασιού του Παρνασσού ● Φωκίδα

  1)ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ - ARGYRIOY WINERY

  Το οινοποιείο βρίσκεται εντός του οικισμού της Πολυδρόσου και περιβάλλεται από έναν μικρό αμπελώνα. Το 2011 έγινε επέκταση του χώρου, προκειμένου να φιλοξενηθεί η νέα αυξημένη παραγωγή και έτσι τώρα το οινοποιείο διαιρείται σε δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα περιλαμβάνει τον εξοπλισμό οινοποίησης, δηλαδή τις ανοξείδωτες ψυχωμένες δεξαμενές για την οινοποίηση λευκών και ερυθρών οίνων, καθώς και το πιεστήριο και άλλα απαραίτητα για την παραγωγική διαδικασία μηχανήματα. Στο δεύτερο τμήμα στεγάζεται η γραμμή εμφιάλωσης, όπου επίσης απαντώνται και τα δρύινα βαρέλια για την παλαίωση των οίνων. Για τους επισκέπτες - φίλους του κρασιού, το 2009 δημιουργήθηκε μία πρότυπη οινοτουριστική μονάδα στην Πολύδροσο, η οποία λειτουργεί από τα μέλη της οικογένειας Αργυρίου και δίνει την δυνατότητα στους εκδρομείς αφενός να δοκιμάσουν την ποικιλία των κρασιών του κτήματος στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο (κελάρι), και αφετέρου να διαμείνουν στην Πολύδροσο απολαμβάνοντας την τοπική κουζίνα, όπως επίσης και τις διάφορες δραστηριότητες που προσφέρει η περιοχή.

  Πολιτιστικές Διαδρομές & Περιβάλλον

  ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

  Πεζοπορικές & Ποδηλατικές Διαδρομές

  ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ